Ο Καπετανόπουλος αντιμετώπιζε κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, προσπάθεια ελευθέρωσης κρατουμένου και ψευδή ανωμοτί κατάθεση διότι διαμαρτυρήθηκε για τη βία που ασκούσε ομάδα ΔΙΑΣ εις βάρος ενός μετανάστη που είχε συλληφθεί και ομολογήσει την κλοπή μιας τσάντας.

Την ανακοίνωση για την αθώωση του  Καπετανόπουλου εξέδωσε ο συνήγορός του  Κώστας Παπαδάκης.

«Πανηγυρικά αθωώθηκε σήμερα από όλες τις κατηγορίες από το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, μετά και από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ο Πέτρος Καπετανόπουλος, κατηγορούμενος για απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, αντίσταση κατά της αρχής και ψευδή ανώμοτη κατάθεση.

Ο Πέτρος Καπετανόπουλος είχε κατηγορηθεί επειδή τον Ιούλιο 2012 διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αστυνομικούς («γιατί τον πατάτε ;») επειδή ποδοπατούσαν και φέρονταν ρατσιστικά και βάναυσα, παρότι τον είχαν ακινητοποιήσει και δεν έφερε αντίσταση. σε έναν μετανάστη, που είχαν μόλις συλλάβει για ληστεία, Ακολούθησε σύλληψη και αυτόφωρη παραπομπή του Καπετανόπουλου, στην προστέθηκε μάλιστα και η συνέργεια στη ληστεία (κακούργημα) που θα του στοίχιζε την ίδια την δουλειά του (υπάλληλος στον Ο.Α.Ε.Δ.) εάν επακολουθούσε παραπομπή του και για αυτήν. Ευτυχώς όμως στο πρόσωπο του Πέτρου δεν ακούμπησε μόνο η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς και η αστυνομική σκευωρία και εκδικητικότητα.

«Τεράστιο το κύμα συμπαράστασης»

«Ένα τεράστιο κύμα απέραντης κοινωνικής και πολιτικής συμπαράστασης συγκροτήθηκε, εκδηλώθηκε, στάθηκε κοντά του από την αρχή μέχρι σήμερα συνέβαλε στη δημοσιοποίηση και ανάδειξη της αστυνομικής βίας και της απόλυτης κατακραυγής εναντίον της, μετέτρεψε τον Πέτρο σε σύμβολο της ανθρώπινης συμπαράστασης και οδήγησε και στην αρχική (η μη παραπομπή για κακούργημα) και στην σημερινή νίκη.

Στην κατάμεστη από αλληλέγγυους δικαστική αίθουσα σήμερα τα «στοιχεία» της αστυνομίας στάθηκαν εντελώς αναξιόπιστα για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του. Και η ζωντανή φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας που ακούστηκε συχνά, μαζί με μια νηφάλια εισαγγελική και δικαστική κρίση, που δυστυχώς όλο και σπανιότερα τελευταία συναντάμε, αυτή τη φορά απέδωσε δικαιοσύνη».