Ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή καθαιρείται από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το επόμενο βήμα είναι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να προωθηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να πάρει έγκριση και από εκεί. Για την έγκριση απαιτείται η θετική γνώμη του 60% του σώματος των ευρωβουλευτών.

Η προφυλακισμένη ευρωβουλεύτρια δηλώνει αθώα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τους χρηματισμούς από το Κατάρ.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κ. Μαγδαλένα Καϊλή», αναφερει επικαλούμενος και συνομιλία που είχε με την αδελφή της Μανταλένα.

Προηγουμένως, η Εύα Καϊλή διεγράφη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αφού προηγουμένως τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, το οποίο την κάλεσε να παραδώσει την έδρα της, στον απόηχο του διεθνούς σκανδάλου, που αφορά κατηγορίες διαφοράς, ξεπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες εμπλέκουν στο QatarGate και τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, για τον οποίο αρνήθηκε να απαντήσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εκπροσώπησε την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ και έχει δεχθεί κριτική από ευρωβουλευτές σχετικά με tweet που έχει κάνει, εξαίροντας το Κατάρ περί… προόδου στα εργασιακά δικαιώματα. Η φον ντερ Λάιεν, τήρησε σιγή ιχθύος όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Κομισιόν σχετικά με τον Σχοινά (…) Ωστόσο εμφανίστηκε να στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος που θα ελέγχει όλα τα κακώς κείμενα στην Ευρωβουλή και σε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά σώματα στην ΕΕ», αναφέρει το Politico σχετικά με την υπόθεση.