Μαρτυρικός ήταν ο θάνατος του 29 χρόνου Normunds Kindzulis από τη Λετονία, που υπέκυψε στα εγκαύματά του. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, πρόκειται για ομοφοβικό έγκλημα.

Στις 23 Απριλίου, ο Normunds Kindzulis υπέστη εγκαύματα σε ποσοστό 85% του σώματός του, έπειτα από έναν έντονο διαπληκτισμό με τον γείτονά του που ξέσπασε στο συγκρότημα διαμερισμάτων όπου διέμεναν, στην επαρχία Tukums. Το θύμα αρχικά μεταφέρθηκε στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας για νοσηλεία, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διοργανωτών Pride, υπέκυψε στα τραύματά του. Όπως ανέφερε η Ομοσπονδία, «έπεσε θύμα ομοφοβικής εμπρηστικής επίθεσης».

Σύμφωνα με το Euractiv, η τοπική αστυνομία αρχικά αρνήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση, ωστόσο, μετά τον θάνατο του 29χρονου ξεκίνησε τον κύκλο ερευνών. «Το να οδηγείς κάποιον στο χείλος της αυτοκτονίας είναι επίσης έγκλημα» τόνισε ο αξιωματικός Andrejs Grishins στους δημοσιογράφους. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 29χρονος δεχόταν απειλές κατά της ζωή τους, καθώς είχε αναγκαστεί να μετακομίσει στο Tukums για να ξεφύγει από παρόμοιες απειλές. Και σε αυτή πόλη βρέθηκε αντιμέτωπος με την αναίτια βία, καθώς του είχαν επιτεθεί σωματικά τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Κατά την επίθεση, ένας ακόμη γκέι άνδρας υπέστη εγκαύματα στην προσπάθειά του να σώσει τον Normunds από το κτίριο που φλεγόταν. Το δεύτερο θύμα δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Independent News, πως είχαν αναφέρει στην αστυνομία περιστατικά παρενόχλησης από τον γείτονά τους ενώ δεχόντουσαν λεκτική βία, στο πενταώροφο συγκρότημα στο οποίο διέμεναν. «Είχαμε αναφέρει αυτές τις απειλές και στην Αστυνομία και στο εργασιακό περιβάλλον του γείτονα, ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση» συμπλήρωσε. «Έπρεπε να περιμένουμε κάποιος να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά».

Ο θάνατός του εκθέτει τη Λετονία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών να γίνεται δυσβάσταχτη και η βία να αποτελεί καθημερινότητα.