«Ποιο συγκεκριμένα, μέσω της “ευέλικτης προσέλευσης” οι εργοδότες μπορούν να μεταβάλλουν την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου σε εύρος 4 ωρών χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή του ωραρίου» προσθέτει και συνεχίζει:

«Έτσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με ωράριο 08:00 -16:00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18:00 αν η κάρτα του ενεργοποιείται με απαίτηση του εργοδότη στις 10:00. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να εργάζεται “νόμιμα” έως τις 18:00. Στη περίπτωση ελέγχου στο διάστημα 08:00 έως 10:00 ο εργοδότης μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στη δουλειά του.

Άλλωστε φρόντισαν να διευκρινίσουν πως το “χτύπημα της κάρτας” αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου τη στιγμή που οι εργοδότες μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή τους. Μάλιστα η φαντασία τους ξεπέρασε τα όρια εφόσον θα μπορούν να βαφτίζουν “διευθυντή” κάθε εργαζόμενο ώστε να εξαιρείται πλήρως απ’ το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.

Ξέθαψαν προεδρικό διάταγμα του 1932 για να βγάλουν έξω απ’ το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων, 30 λεπτά πριν και 30 λεπτά μετά τη βάρδια. Συνολικά, δηλαδή, μιάμιση ώρα δουλειάς απλήρωτη! Πρακτικά λένε στους εργοδότες να μας βάζουν να δουλεύουμε 11,5 ώρες και να μας πληρώνουν για 8!

Αυτή είναι η μεγάλη ανακάλυψη της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε, τάχα, το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας. Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπίζονταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ όταν υπονόμευε τον αγώνα των συνδικάτων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη το 2021. Η “νόμιμη” πλέον κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, η κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Εμείς τους λέμε να το ξεχάσουν!

Το προηγούμενο διάστημα το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, με τους μεγαλειώδης αγώνες τους απέδειξαν πως ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να μείνει στα χαρτιά, να γίνει κουρελόχαρτο. Τώρα χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς για αυτό το έκτρωμα. Για να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο και την απαράδεκτη εγκύκλιο που την ενισχύουν».