Μετά την ανακοίνωση του «μίνι» – ανασχηματισμού που ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, συσχετίζοντας τις μικρές αλλαγές με το αντιλαϊκό «σχέδιο Πισσαρίδη» που προωθεί το Μαξίμου, πατώντας πάνω στις σχετικές συστάσεις του οικονομολόγου.
«Βαθιά συντηρητική επιλογή»
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του αναφέρει πως η κυβέρνηση προχωρά σε «βαθιά συντηρητική επιλογή» με τον ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη, προσθέτοντας ότι η επιμονή στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα δείχνει τη στόχευση του Κ. Μητσοτάκη για το μέλλον.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει. Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη. Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό.
Κατά τα αλλά επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας, ότι για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον.
Επίθεση του ΚΙΝΑΛ για την «πλήρη ευελιξία στις απολύσεις»
Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η κυβέρνηση προχωρά σε πλήρη «ευελιξία στις απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», ενώ χρεώνει στον πρωθυπουργό την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα.
Βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει η Κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη. Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα. Φρόντισε βέβαια να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης.
Βλέπει την οικονομία μόνο από την σκοπιά των ισχυρών, μιλά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές για τους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τα ασθενέστερα στρώματα, το κοινωνικό κράτος. Στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες αγνοούνται, οι ανισότητες θα μεγαλώσουν.
Οι πολιτικές για την κοινωνική συνοχή εξαντλούνται σε «κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα», τονίζουν μάλιστα ότι θα φορολογείται. Για τους εργαζομένους επιφυλάσσει πλήρη ευελιξία στις απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Όσον αφορά το ΕΣΥ, καμμία ενίσχυση των Δημοσίων Νοσοκομείων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συντηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Είμαστε ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές, ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία.
«Νέα προνόμια στο κεφάλαιο»
Το ΚΚΕ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος έχουν ως βασικό στόχο τη νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα νέα προνόμια στο κεφάλαιο.
«Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά ένα βασικό στόχο: την ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο».