Η επίσκεψη στο μνημείο του USS Arizona πραγματοποιήθηκε 75 χρόνια μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, την αμερικανική ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, την 7η Δεκεμβρίου του 1941, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι.

Ο Σ. Άμπε εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης. «Πρόεδρε Ομπάμα, πολίτες των ΗΠΑ και όλου του κόσμου, ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εκφράζω τα ειλικρινά και αιώνια συλλυπητήριά μου στις ψυχές όσων έχασαν τη ζωή τους εδώ», είπε ο Σ. Άμπε.

Από την πλευρά του, ο Μ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Άμπε στο Περλ Χάρμπορ, δείχνει τη δύναμη της συμφιλίωσης.«Αυτή η ιστορική χειρονομία δείχνει τη δύναμη της συμφιλίωσης. Μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι πιο βαθιές πληγές του πολέμου, μπορούν να δώσουν τη θέση τους στη φιλία και την ειρήνη», ανέφερε ο Μ. Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι οι δεσμοί ΗΠΑ – Ιαπωνίας είναι πλέον ισχυρότεροι από ποτέ.

«Οι καρποί της ειρήνης υπερκαλύπτουν τη λεηλασία του πολέμου», συνέχισε ο Μ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιλέξουμε την ιστορία που κληρονομούμε, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ποια μαθήματα θα αντλήσουμε από αυτήν».«Ελπίζω ότι μαζί στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο, πως έχει να κερδίζει περισσότερα στην ειρήνη, από ό,τι στον πόλεμο», συμπλήρωσε ο Μ. Ομπάμα, έχοντας στο πλευρό του τον Σ. Άμπε.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιαπωνίας επισκέπτεται το μνημείο, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 1960 και το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.