Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσινγκτον, την οποία οι New York Times χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική αναφορικά με την αντιτρομοκρατία από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε: «Η συστηματική μας προσπάθεια να εξουδετερώσουμε τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά αυτός ο  πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να λήξει. Αυτό μας συμβουλεύει η ιστορία. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία».

«Αν δεν ασκήσουμε πειθαρχία στη σκέψη, στον τρόπο που ορίζουμε έννοιες, στις πράξεις μας, μπορεί να παρασυρθούμε και σε άλλους πολέμους που δεν θέλουμε να πολεμήσουμε, ή να συνεχίσουμε να παραχωρούμε στους προέδρους απεριόριστες εξουσίες που είναι πιο κατάλληλες για παραδοσιακές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εθνών-κρατών», είπε.

Για πρώτη φορά, είπε ότι ο νόμος του 2001 για την Εξουσιοδότηση Χρήσης Στρατιωτικής Ισχύος, που νομιμοποιούσε τον πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, πρέπει να αντικατασταθεί. «Δεν θα υπογράψω νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να διευρύνουν αυτή την εντολή», τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τακτικής της κυβέρνησής του για τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ των περιορισμών στη χρήση τους, ανακοινώνοντας την εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου.

Όπως είπε, πλέον τα πρόσωπα που θα αποτελούν στόχο αυτών των επιδρομών θα πρέπει να συνιστούν «συνεχή και άμεση απειλή κατά των Αμερικανών» και οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου.

«Η προσφυγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς… Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα , εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

«Πριν από την πραγματοποίηση μίας επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, παραδεχόμενος ότι πρέπει να σταθμίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων με τον κίνδυνο πρόκλησης θυμάτων από σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Έκκληση στο Κογκρέσο για το Γκουαντάναμο

Αναφερόμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο, τη στιγμή που οι 103 από τους 166 κρατουμένους βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, επανερχόμενος σε μία δέσμευσή του κατά την προ της πρώτης θητείας του προεκλογικής εκστρατείας, ως προς την εκπλήρωση της οποίας συνάντησε την αντίσταση του Κογκρέσου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Κογκρέσου για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης.«Δεδομένης της αμείλικτης καταδίωξης της ηγεσίας της Αλ Κάιντα από την κυβέρνησή μου, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πέρα από την πολιτική, να μην μας επιτρέπει το Κογκρέσο να κλείσουμε ένα κέντρο κράτησης που δεν θα έπρεπε να έχει ανοίξει ποτέ», είπε ο κ. Ομπάμα.

Σύμφωνα με νόμο του Δεκεμβρίου 2010, απαγορεύεται κάθε μεταφορά κρατουμένου από το Γκουαντάναμο στο αμερικανικό έδαφος, ενώ παράλληλα η επιστροφή στη χώρα καταγωγής υπόκειται σε αυστηρούς όρους, όπως η ικανότητα των αρχών να ελέγξουν τις δραστηριότητες των πρώην κρατουμένων και η παρεμπόδιση εμπλοκής τους σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

«Όμως η Ιστορία θα είναι αυστηρή επί αυτής της πλευράς του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και επί εκείνων που δεν θα έχουν κατορθώσει να θέσουν τέλος» στην κατάσταση αυτή, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, η ομιλία του οποίου διακόπηκε επανειλημμένως από διαδηλώτρια της οργάνωσης «Code Pink», η οποία τελικά αποβλήθηκε από την αίθουσα.