Τις επιδιώξεις και προτεραιτότητές του σχετικά με την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και την ικανοποίηση του σχετικά με τις εξελίξεις σε ξένες χώρες, όπου οι ΗΠΑ είχαν ενεργό συμμετοχή.
Ο αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για την απομάκρυνση των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ όσο και για το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ, πρότεινε το ήμιση της εξοικονόμισης των χρημάτων από το τέλος της πολεμικής εμπλοκής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν να διοχετευτούν σε έργα υποδομής της χώρας.
Αφού τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν το Ιράν από τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου, δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλλει ελάσχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% στο εισόδημα των εκατομυριούχων και να δημιουργήσει ειδική επιτροπή οικονομικού εγκλήματος.
Ακόμη, είπε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί στον εμπορικό τομέα η πειρατία εκ μέρους των κινέζων, διευκρινίζοντας πως «περισσότεροι από χίλιοι αμερικανοί έχουν σήμερα δουλειά γιατί σταματήσαμε τις τεράστιες εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα».
Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα διερευνά τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές χωρών όπως η Κίνα».
Εφικτή ειρηνική απόφαση για το ιρανικό πυρηνικό
Μια «ειρηνική» απόφαση στο θέμα του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι «ακόμη εφικτή» αλλά οι ΗΠΑ κρατούν «όλες τις επιλογές» στο τραπέζι, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.
«Για να μην υπάρχει αμφιβολία: η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κρατώ όλες τις επιλογές στο τραπέζι για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο μια ειρηνική απόφαση στο θέμα αυτό είναι ακόμη εφικτή», δήλωσε.
«Ο κόσμος που προηγουμένως ήταν διχασμένος σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος, τώρα πλέον δεν είναι», τόνισε ο Ομπάμα, την επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, το Ιράν είναι «πιο απομονωμένο από ποτέ» και η πίεση στο καθεστώς «δεν να μειωθεί».
Το Ισραήλ, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείει μια στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια προοπτική που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, «αν το Ιράν αλλάξει πορεία και στο εξής πληροί τις (διεθνείς) του υποχρεώσεις, μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία των εθνών».