Μετριοπαθής στις δηλώσεις του ο Ομπάμα, καυστικός ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, “σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο, ο θαυμάσιος λαός της Κούβας, θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει.”

“Η διακυβέρνησή μας θα κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας θ' αρχίσει τελικά το ταξίδι του στην ευημερία και την ελευθερία,” πρόσθεσε κι εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα δει σύντομα,” μία ελεύθερη Κούβα.

Άσαντ: Θρυλική η αντίσταση του Κάστρο στο εμπάργκο

«Την θρυλική αντίσταση» που προέβαλε ο Φιντέλ Κάστρο στο εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Ο μεγάλος ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της μάχης του λαού του και της χώρας του εναντίον του ιμπεριαλισμού και της ηγεμονίας για δεκαετίες» έγραψε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του εκλιπόντος, Ραούλ Κάστρο.

«Η αντίστασή του ήταν θρυλική και ενέπνευσε τους ηγέτες και τους λαούς ολόκληρου του κόσμου (…). Η Κούβα, χώρα φίλη, κατάφερε χάρη στους ηγέτες της, να αντισταθεί εναντίον των σκληρότερων κυρώσεων και των πλέον αδίκων εκστρατειών της σύγχρονης ιστορίας μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας, αναφερόμενος στο εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της νησιωτικής χώρας.

Η Ουάσιγκτον που υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Δαμασκό, από την αρχή της καταστολής της εξέγερσης στη Συρία, το 2011. Η Αβάνα και η Δαμασκός διατηρούν καλές σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Ο Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρας του Μπασάρ, επισκέφθηκε την Αβάνα το 1979 και συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό τον Μάιο του 2001, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάδειξη στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του. Ο Άσαντ πήγε στην Κούβα τον Ιούνιο του 2010.

 
Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη υπέρ και κατά Κάστρο

«Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας» έγραψε ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Ραούλ Κάστρο. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω… να υπενθυμίσω τους δεσμούς του με την (βασιλική) οικογένεια της Ισπανίας» συμπλήρωσε.

Ο πατέρας των Φιδέλ και Ραούλ Κάστρο γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία. «Για ακόμη μία φορά το γεγονός της πολύ στενής σχέσης μεταξύ της Κούβας και της Ισπανίας εξηγεί το ότι κάθε τι που αγγίζει την Κούβα το αισθανόμαστε πολύ έντονα» έγραψε ο βασιλιάς.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν τα πλήθη των επικριτών και υποστηρικτών του Φιντέλ Κάστρο που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κούβας. Περίπου 10 διαδηλωτές φώναζαν «ο τύραννος πέθανε», ενώ οι περισσότεροι φώναζαν το σύνθημα «ζήτω η επανάσταση».

Οι πολέμιοι του εκλιπόντος ηγέτη τσούγκριζαν ποτήρια με κρασί για να «εορτάσουν» τον θάνατό του. Επιφωνήματα αποδοκιμασίας ήχησαν εναντίον τους από τους περίπου 150 Ισπανούς και Κουβανούς διαδηλωτές, εκ των οποίων πολλοί ήταν στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Εκ μέρους της πλατφόρμας “Cuba Democracia Ya”, ο Ριγκομπέρτο Καρθελέρ Ιμπάρα κατηγόρησε τον Κάστρο ότι «έκλεψε την επανάσταση» της Κούβας για να επιβάλει μια «κληρονομική μοναρχία». «Όλοι εκείνοι που δεν συμμερίζονταν την ιδεολογία του ή δεν τον χειροκροτούσαν τιμωρούνταν ή οδηγούνταν στην φυλακή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο 53χρονος Κουβανός, που εξήγησε ότι «απελάθηκε» από την Κούβα το 1993, αφού πέρασε στην φυλακή ενάμιση χρόνο ως «πολιτικός κρατούμενος».

Ωστόσο περισσότεροι από 150 διαδηλωτές φώναζαν όλοι μαζί: «Ζήτω η Κούβα, ο Φιδέλ και ο Τσε (Γκεβάρα)». «Ο Φιδέλ μας έδωσε την πραγματική ανεξαρτησία και μας τα προσέφερε όλα: την υγεία, την εκπαίδευση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Περέθ, πρόεδρος μιας κουβανικής οργάνωσης στη Μαδρίτη.

Εκτός του βασιλιά Φιλίππου, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, περιέγραψε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης ως «μια φυσιογνωμία ιστορικών διαστάσεων».  

«Λυπηρή είδηση» χαρακτήρισε ο πάπας Φραγκίσκος τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, προσθέτοντας ότι προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε ένα μήνυμα γραμμένο στα ισπανικά, προς τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. 
Ο Πάπας είχε συναντήσει τον Φιντέλ Κάστρο πέρυσι, όταν είχε επισκεφθεί την Κούβα. 
 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ