«Την τακτική διαίρει και βασίλευε επιλέγει η κυβέρνηση», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μετά την αποκάλυψη ότι δε θα δοθεί υγειονομικό επίδομα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «η κυβέρνηση με διαρροές στον Τύπο εμφανίζει την αποζημίωση για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως υγειονομικό επίδομα, διαιρώντας το προσωπικό, αφού όλοι οι υγειονομικοί αναρωτιούνται γιατί δεν εξασφαλίσθηκαν παρόμοια εκπαιδευτικά προγράμματα για το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, για τους διασώστες του ΕΚΑΒ εντάχθηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 300 ωρών επιδοτούμενο με 12 εκατ. ευρώ, που αφορά την εκπαίδευση στις διακομιδές. Οι διασώστες θα αμειφθούν για την συμμετοχή τους με πάνω από 1.000 ευρώ ενώ από τα 12εκ.ευρώ μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα λάβουν τα κέντρα εκπαίδευσης. «Αυτό όμως δεν είναι υγειονομικό επίδομα και μάλιστα για όλους όπως εμφανίζεται» επισημαίνει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ξεκαθαρίζει ότι στους υγειονομικούς και παρά τις  υποσχέσεις της κυβέρνησης τα μοναδικά κονδύλια που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι: μισός βασικός μισθός πέρυσι το Πάσχα που αντιστοιχεί σε 400 με 600 ευρώ ανάλογα το μισθολογικό κλιμάκιο του καθενός, ένα ποσό σε υγειονομικούς που εργάζονταν στις ΜΕΘ και σε κλινικές κορονοϊού από δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχου η οποία δίχασε και διαίρεσε το προσωπικό των Νοσοκομείων καθώς υπάρχουν ακόμη και τώρα αντιδράσεις για τον τρόπο που μοιράστηκε η εν λόγω δωρεά.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις του και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει νέα διαίρεση και διχασμό του υγειονομικού προσωπικού όπως με τη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος. Αυτό που ζητούν οι υγειονομικοί είναι επίδομα ισόποσο για όλους και εκπαιδευτικά επιδοτούμενα προγράμματα για όλους, τονίζοντας πως «αξίζουν οι υγειονομικοί τη διάθεση ενός ποσού 100εκ.ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό ως ανταμοιβή για τις μάχες που δίνουν στον υγειονομικό πόλεμο. Και πολλά άλλα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», του οποίου δεν έχουν προηγηθεί σχετικές ανακοινώσεις, «με πρωτοβουλία του Β. Κικίλια» φέρεται να έχει εκπονηθεί σχέδιο για την αξιοποίηση προγράμματος του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ». Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρει προνομιακά η εφημερίδα, σχεδιάζεται η παροχή βοηθήματος «επιβράβευσης» 1.000 ευρώ σε 4.000 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, το οποίο ωστόσο συνδέεται και με πρόγραμμα «ενίσχυσης των δεξιοτήτων του προσωπικού του».

Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, και περιγράφεται στο δημοσίευμα, εκτός της ενίσχυσης, το υπουργείο στοχεύει στην «αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού του, το οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια των δυνατοτήτων, του χειρισμού αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης του υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει». Σύμφωνα με την αποδελτίωση του δημοσιεύματος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «η εκπαίδευση αφορά σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τη διάσωση με πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής. Πρόκειται για μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα της Νησιωτικότητας και της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς, όπως απομακρυσμένα νησιά και άγονες περιοχές. Απώτερος σκοπός του προγράμματος, είναι η θωράκιση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών των υγειονομικών του στελεχών προς τους πολίτες».