Ειδικότερα ο Ανχέλ Γκουρία σε συν’εντευξη που παραχώρησε στο «BBC», είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ (στις 2 Μαρτίου), ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται όπως είπε, ήδη πολύ αισιόδοξη.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι, αν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν και των εταιρειών που θα χρεοκοπήσουν παραμένει αβέβαιος, οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο «για τα επόμενα χρόνια». Προέβλεψε ακόμα ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, η οποία ορίζεται από μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. 

Όπως επισήμανε, «ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες και συνεπώς δεν θα υπάρχει μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελλοντική ανάκαμψη».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υπογράμμισε ακόμα ότι η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορονοϊού, σημαίνει ότι οι οικονομίες υφίστανται ήδη μεγαλύτερο σοκ από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως εξήγησε, «ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα μείνουν τελικά χωρίς δουλειά. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, πόσο καιρό θα πάρει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται ήδη».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους κανόνες για τις δαπάνες, με σκοπό να διασφαλιστεί ο γρήγορος έλεγχος και η θεραπεία του ιού.