Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες τον Οκτώβριο όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Οκτώβριο λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης της Κίνας και της παγκόσμιας οικονομίας και των υψηλότερων επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες στην αγορά ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει ξανά την παραγωγή.

Όμως την Κυριακή η ομάδα των παραγωγών πετρελαίου αποφάσισε να διατηρήσει την πολιτική αμετάβλητη. Οι βασικοί υπουργοί του θα συνεδριάσουν την 1η Φεβρουαρίου για μια επιτροπή παρακολούθησης, ενώ μια πλήρης συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουνίου.

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο. Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ είπαν ότι το ανώτατο όριο τιμών προκαλεί σύγχυση και πιθανώς αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πουλά το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.