της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου δημιουργήθηκαν διαδικτυακές ομάδες που καλούσαν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών. Έχουν περάσει πέντε ημέρες και ενώ όλα συμβαίνουν εν γνώσει πλέον των Αρχών, μιας και όσα διακινούνται στα γκρουπ αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι φασίστες συνεχίζουν κανονικά τη δράση τους, συνεχίζουν να είναι «κυνηγοί κεφαλών».

Χθες, Τετάρτη 23 Αυγούστου, στο ΤΡΡ δημοσιεύσαμε υλικό από την ομαδική συνομιλία που υπάρχει στο Viber, με τίτλο «Εβρίτες εν δράση».

Σήμερα δημοσιεύουμε νέο υλικό-ντοκουμέντο. «Όποιον βρείτε, σκότωμα κατευθείαν. Μην τον λυπάστε. Πτώματα – Μόνο έτσι θα καταλάβουν»: αυτή η φράση που ακούγεται στο βίντεο είναι η γραμμή στην οποία κινούνται.

Nα σημειωθεί πως, μετά το πρώτο μας δημοσίευμα, έχουμε πληροφορίες πως τα μέλη της ομαδικής έχουν δημιουργήσει νέες συνομιλίες για να μην εντοπίζονται.

 

Ρωτήσαμε τον δικηγόρο Δημήτρη Χούλη, ο οποίος ασχολείται επί χρόνια με υποθέσεις που άπτονται του προσφυγικού ζητήματος, τι αδικήματα διαπράττουν οι αποστολείς/μέλη αυτής της συνομιλίας αλλά και τι θα έπρεπε να είχε γίνει σε θεσμικό επίπεδο.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι εντοπίζουμε σωρεία αδικημάτων. Έχουμε δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με ρατσιστικό κίνητρο, διέγερση για διάπραξη κακουργημάτων, πιθανή ανθρωποκτονία ή αν βρεθεί και νεκρός έχουμε ηθική αυτουργία. Επίσης, αφού είναι οργανωμένοι σε ομάδες/γκρουπ, μπορούμε να πούμε ότι εντοπίζεται το αδίκημα της συγκρότησης ομάδας με σκοπό τη διάπραξη αδικημάτων και εν προκειμένω μέχρι και κακουργημάτων -αφού καλούν σε ανθρωποκτονίες» σημειώνει ο δικηγόρος και συμπληρώνει πως η Εισαγγελία θα έπρεπε να είχε ήδη κινηθεί αυτεπάγγελτα για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Δε γίνεται η ΕΥΠ που παρακολουθεί τα πάντα, όπως είδαμε, να μην έχει δει αυτά…» σχολιάζει.

Τα ίδια αντανακλαστικά θα έπρεπε να είχε δείξει και η Αστυνομία. «Θα έπρεπε να κινηθεί όπως κινήθηκε και με τον Τότα, που τον συνέλαβε. Όταν βλέπεις διάπραξη αυτόφωρου αδικήματος, κινείσαι άμεσα» αναφέρει ο Δ. Χούλης.