«Υπάρχουν κλάδοι που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο» απάντησε σε πρώτο χρόνο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης τον Φεβρουάριο. «Τα γυμναστήρια, έχουν πληγεί πολύ περισσότερο. Τα θέατρα έχουν πληγεί πολύ περισσότερο. Τα νυχτερινά κέντρα έχουν πληγεί περισσότερο. Η εστίαση δούλεψε κάποιους μήνες και καλά».
Σε ερώτηση ότι «ετοιμάζονται να σας φέρουν τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου», ο υπουργός απάντησε κυνικά πως «Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω. Την παραλαμβάνω εγώ. Γιατί όταν ακούω έναν άνθρωπο σήμερα ότι έχει ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο δεν πληρώνει ενοίκιο, δεν πληρώνει εργαζομένους, παίρνει επιστρεπτέα προκαταβολή και το κράτος του πληρώνει τα πάγια έξοδα, θεωρεί ότι είναι αδικημένος σε αυτή τη χώρα. Ο κακός συνδικαλισμός την ώρα της συμπεριφοράς δεν μου αρέσει».
Το παραπάνω σχετικά με το ότι θα παίρνει «τα κλειδιά» εκείνος, επανέλαβε ακόμη και μετά από έκκληση δημοσιογράφου στο πάνελ του ΣΚΑΙ να μην είναι ειρωνικός με έναν κλάδο που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.
Παράδοση κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου από τους εστιάτορες
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10 πμ θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».
Σε προηγούμενη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΠΟΕΣΕ ζητούσε την άμεση χρηματοδότηση του κλάδου της εστίασης, τονίζοντας ότι το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από την Επιστρεπτέα προκαταβολή γεγονός το οποίο όπως τονίζουν στην επιστολή τους βύθισε σε απελπισία.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι, από τα δεκάδες μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2020 η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας και ανακούφισης που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας και επιβίωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.
Στη συνέχεια τονίζεται ότι: «όμως τα μηνύματα από το TAXIS γέμισαν απαισιοδοξία, απελπισία, αγανάκτηση και οργή τους επαγγελματίες του κλάδου. Το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του».
Η ομοσπονδία προσθέτει ότι, καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, «και η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες».
Τα λουκέτα πλέον, σημειώνει η ομοσπονδία , είναι υπαρκτή πραγματικότητα και αυξάνονται καθημερινά. «Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλάδου. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο» όπως καταλήγει η επιστολή.
«Αν το δούμε καθαρά λογιστικά, το 50% των καταστημάτων στην Αχαΐα πρέπει να κλείσουν. Και να δεν γίνει αυτό, δεν θα γίνει μόνο και μόνο επειδή μπορεί να φέρει ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν οι οικογένειες των καταστηματαρχών. Όμως θα μιλάμε για “επιχειρήσεις ζόμπι” που θα τις βρούμε ως πρόβλημα μπροστά μας» δήλωνε πριν λίγες μέρες στο CNN Greece o Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας.
«Ακόμη και τα μαγαζιά που δουλεύουν με delivery ή take away είναι και αυτά σε πτωτική τάση, τουλάχιστον 30% με 40%. Από το καλοκαίρι έχουν πληγεί τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων και αυτό αποτυπώνεται και στο πως αγοράζουν πλέον φαγητό απ’ έξω. Το λιανεμπόριο μέχρι πρόσφατα ήταν κλειστά άρα μιλάμε για ένα αγοραστικό κοινό που μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60%. Τι έμεινε; Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Οι συνταξιούχοι δεν βγαίνουν έξω γιατί φοβούνται άρα μένει ελάχιστο αγοραστικό κοινό» δήλωνε στο ίδιο μέσο ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας.