Οι μέχρι τώρα επαφές μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχουν ανοίξει το δρόμο για γεφύρωση του χάσματος σχετικά με την Κριμαία. 
 
Το πρωί της Πέμπτης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.
 
«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίροι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανωνισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» είπε ο Λαβρόφ.

 
Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

Μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο Παρίσι, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση.


Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12.30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ στη συνέχεια οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν για «να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της Ε.Ε.», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


«Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε την αντίληψη στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητα μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εξάλλου, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει σύμπνοια ως προς την επιλογή των κυρώσεων. Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν εμφανισθεί πολύ διστακτικές να συμφωνήσουν στο μποϊκοτάζ των προετοιμασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στο Σότσι τον Ιούνιο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίοση.


Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών είναι ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ.

Tο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε κείμενο στο οποίο μιλά για «μυθοπλασίες» του ρώσου προέδρου, δίνοντας σε σημεία τους «δέκα ψευδείς ισχυρισμούς του Πούτιν για την Ουκρανία».
 
Το κείμενο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφραστεί και στα ρωσικά. Σε αυτό απορρίπτεται πρώτη η αναφορά ότι «δεν έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κριμαίας, αλλά “ομάδες αυτοάμυνας πολιτών”».
 
Η λίστα απορρίπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία γίνονται στη βάση των διμερών συμφωνιών με το Κίεβο, ότι η νέα ουκρανική αντιπολίτευση είναι παράνομη ή ότι ρωσόφονοι πολίτες ή οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία απειλούνται.
Στη στήριξη των προσπαθειών για την ανάδειξη μίας ειρηνικής διευθέτησης της εν εξελίξει διένεξης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμφωνούν ΗΠΑ και Κίνα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη συνομιλία που είχαν η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Σούζαν Ράις και ο Γιανγκ Τζιετσί, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία απλοποιεί τις διαδικασίες της χορήγησης της ρωσικής ιθαγένειας σε ρωσόφωνους που έχουν ζήσει στη Ρωσία ή στην πρώην Σοβιετική Ένωση. 
 
“Κάναμε άλλο ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, συζητούμε σχέδιο ομοσπονδιακού νόμου για την απλοποίηση της χορήγησης της ιθαγένειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ξένους υπηκόους ή απάτριδες που αναγνωρίζονται ως ρωσόφωνοι”, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο ρώσος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο νόμος θα αφορά πρόσωπα που έχουν ζήσει στη Ρωσία ή σε εδάφη που κάποτε ανήκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία ή τη Σοβιετική Ένωση. 
 
Ο ρωσικός νόμος περί εθνικής άμυνας επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης πέραν του ρωσικού εδάφους “για την προστασία ρώσων πολιτών”.