Στις 10 το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών 2015-2016 και τις τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Ν. Παππά, που αποφασίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και του κόμματος του Βελόπουλου, με δύο διαρροές.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του προεδρείου της επιτροπής, η οποία αποτελείται από 10 βουλευτές της ΝΔ, 5 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, και 1 της Ελληνικής Λύσης. Το ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής.

«Στήστε ειδικό δικαστήριο επειδή βάλαμε τους καναλάρχες να πληρώσουν» και επίθεση για πανδημία από Τσίπρα

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, με 187 ψήφους προερχόμενες από την κυβερνητική πλειοψηφία, το Κίνημα Αλλαγής και το κόμμα του Βελόπουλου, με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει, το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» και να απορρίπτει το κυβερνητικό κατηγορητήριο και με το ΜέΡΑ25 να απέχει από την ψηφοφορία και τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, ψηφίστηκε η πρόταση των 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες και την «υπόθεση Καλογρίτσα».

Κατά την πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, «η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του: 1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και 2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259)».

Προανακριτική για Παππά και τηλεοπτικές άδειες με σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας, ΚΙΝΑΛ και Βελόπουλου

Σημειώνεται πως κατόπιν πρότασης του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, η επιτροπή θα αριθμεί 19 μέλη, ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια είναι δύο μήνες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συνήθης πρακτική προβλέπει τη συμμετοχή 25 μελών στην επιτροπή, ενώ αίσθηση προκαλεί και η επιλογή των προσώπων από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς σε αντίθεση με την Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, δεν επελέγησαν τελικά πρόσωπα από εκείνα που αντιπολιτεύτηκαν σκληρά την προηγούμενη κυβέρνηση για το εν λόγω ζήτημα.

Αναλυτικά, τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζεται η επιτροπή είναι τα εξής:

  • Από τη Νέα Δημοκρατία: 1. Κελέτσης Σταύρος 2. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα 3. Μαρκόπουλος Δημήτριος 4. Μπαρτζώκας Αναστάσιος 5. Νικολακόπουλος Ανδρέας 6. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη 7. Πλεύρης Αθανάσιος 8. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 9. Τσιγκρής Άγγελος 10. Χιονίδης Σάββας
  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ: 11. Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 12. Πολάκης Παύλος 13. Τζάκρη Θεοδώρα 14. Τζανακόπουλος Δημήτριος 15. Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης
  • Από το Κίνημα Αλλαγής: 16. Κεγκέρογλου Βασίλειος
  • Από το ΚΚΕ: 17. Καραθανασόπουλος Νικόλαος
  • Από το κόμμα Βελόπουλου: 18. Βιλιάρδος Βασίλειος

«Είμαι περήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή τη διάτρητη αποσπασματική, προσβλητική για τον κοινό νου διαδικασία» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της περασμένης εβδομάδας ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την ίδια τη διαδικασία της σύστασης προανακριτικής ως προϊόν αδυσώπητου πολιτικού ανταγωνισμού, και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως εργαλειοποιεί την υπόθεση για να καλύψει την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και την κατάρρευση της οικονομίας.

«Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Νίκος Παππάς, περιγράφοντας πως «μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. ευρώ από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων», και τονίζοντας πως «εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ. ευρώ».

Διωκόμενος «για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε» δηλώνει ο Παππάς