Σε σημαντικές αλλαγές φέρεται πως σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο έτος η Κομισιόν σε ό,τι αφορά  στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται για τα εμβόλια, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, που μεταφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, που επικαλείται πηγές του ιταλικού υπουργείου υγείας, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει το 2022 τα συμβόλαια με τις εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών κρατών της Ε.Ε. αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα εμβόλια δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους» σημειώνεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να εστιάσουν στα εμβόλια mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενστάσεις γύρω από τα δύο σκευάσματα κλιμακώνονται διαρκώς, λόγω των παρενεργειών τους. Το απόγευμα της Τρίτης, η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι μετά από την εμφάνιση θρομβώσεων σκοπεύει να φρενάρει προληπτικά παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη. «Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, μετά τα περιστατικά στις ΗΠΑ και την κοινή δήλωση των αρμόδιων υπηρεσιών (CDC και FDA), με την Κομισιόν να ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση για τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για σήμερα η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) των εμβολίων της Johnson & Johnson και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Παράλληλα, αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Pfizer για την τιμή του εμβολίου, η οποία εκτοξεύεται στα 19,5 ευρώ για κάθε δόση, ενώ αρχικά ήταν στα 12 ευρώ. Αν και η ΕΕ δεν δημοσιοποιεί τις τιμές που πληρώνει για τα εμβόλια ανά εταιρεία, με την ανάρτηση της Βελγίδας υπουργού Εσωτερικών, Έβα Ντε Μπλίκερ, στο Twitter είχε γίνει γνωστό τον Δεκέμβριο ότι κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ, συγκριτικά με 1,78 ευρώ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σε αντίθεση με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, οι οποίες έχουν διαβεβαιώσει ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα πωλούν τα εμβόλιά τους στην τιμή του κόστους, η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν έσοδα άνω των 15 δισ. δολαρίων η καθεμία κατά το τρέχον έτος.

Παιχνίδια διαπραγμάτευσης της τιμής από Pfizer εν μέσω αναστολών για AstraZeneca και Johnson & Johnson