Χτες ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του Βίκτορ ‘Ορμπαν με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες στις 3 Απριλίου για τη διεξαγωγή των εθνικών βουλευτικών εκλογών της χώρας. Ο Ορμπάν είναι πρωθυπουργός της χώρας για τα τελευταία 12 χρόνια.

Μιλώντας στους υποστηρικτές του κόμματός του Fidesz, στη Βουδαπέστη, ο Β.Όρμπαν άφησε να εννοηθεί ότι είναι στο τραπέζι η πιθανότητα η Ουγγαρία να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Υπό το σύνθημα του κράτους δικαίου, η ΕΕ διεξάγει έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ζήτησε «ανοχή» για τη χώρα του από την ΕΕ. «Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό να συνεχίσουμε σε κοινό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επιτέθηκε στην ΕΕ λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο σχετικά με τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου μπορούν να δουν τους πόρους τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να περικόπτονται. Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προσφύγει κατά του μηχανισμού, ο οποίος αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι θα εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Τετάρτη.

Εδώ και καιρό τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Βίκτορ Όρμπαν ότι καταλύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Για αυτούς, το κράτος δικαίου είναι μόνο το μέσο με το οποίο θέλουν να μας διαμορφώσουν σε κάτι που θα τους μοιάζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Όρμπαν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να γίνει σαν την δυτική Ευρώπη, όπως δεν περιμένει από τη Δύση να υιοθετήσει και την ουγγρική πολιτική ασύλου ή οικογένειας. «Η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει την ΕΕ ενωμένη παρά την αυξανόμενη πολιτισμική αποξένωση. Για αυτό και η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα κάνει προσφορές ανοχής στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο η ανοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε κοινό δρόμο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να τονίσει το κίνδυνο για μεγάλες μεταναστευτικές ροές στην Ουγγαρία που μπορεί να προκληθούν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Προκειμένου ο Ορμπάν να ενισχύσει την πιθανότητα επανεκλογής του, έχει καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βουδαπέστη για να συμμετέχει σε συνέδριο που διοργανώνει το κόμμα του στις 25-26 Μαρτίου. Στο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox καθώς και ο γιος του Μπολσονάρο, του Βραζιλιάνου προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής του εκστρατείας και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο Όρμπαν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά υπολογίσιμους αντιπάλους καθώς απέναντί του είναι ενωμένη η αντιπολίτευση, από όλο το πολιτικό φάσμα.