«Χρειάζεται μια νέα στρατηγική που θα επικεντρώνεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες και τη σύνταξη μιας καλής ειρηνευτικής πρότασης… αντί για το να κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Όρμπαν σε ομιλία του στη Ρουμανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Όρμπαν, που επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή φορά τον Απρίλιο, επανέλαβε ότι η Ουγγαρία θα μείνει έξω από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

Ο Όρμπαν έχει πει στο παρελθόν ότι η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει εμπάργκο ή περιορισμούς της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την οικονομία της, η οποία εξαρτάται περίπου κατά 85% από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην ομιλία του τόνισε ότι η δυτική στρατηγική για την Ουκρανία έχει οικοδομηθεί σε τέσσερις πυλώνες – ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας με τα όπλα του ΝΑΤΟ, ότι οι κυρώσεις θα αποδυναμώσουν τη Ρωσία και θα αποσταθεροποιήσουν την ηγεσία της, ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη και ότι ο κόσμος θα στηρίξει την Ευρώπη.

Ο Όρμπαν είπε ότι αυτή η στρατηγική απέτυχε καθώς οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη καταρρέουν «σαν ντόμινο», οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί και χρειάζεται μια νέα στρατηγική τώρα. «Είναι απολύτως σαφές ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε.