Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ του Δικαστηρίου του Βανέσα Μπαράιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο Ασάνζ έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας που τον καθιστούν υπαρκτό το κίνδυνο αυτοκτονίας εάν εκδοθεί. Η απόφαση εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχαν οι σκληρές συνθήκες στις φυλακές στις ΗΠΑ στην ψυχική υγεία του Ασάνζ. Παρά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, η  Μπαράιτσερ διέταξε να κρατηθεί ο Assange στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Belmarsh εν αναμονή της διαδικασίας έφεσης.

Η διαδικασία έκδοσης, που ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε υπό τη σημερινή κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, θεωρείται από πολλούς υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και υποστηρικτές του Ασάνζ ως μια προσπάθεια τιμωρίας του για το έργο του ως εκδότης και δημοσιογράφος, αναφέρει το Peoples Dispatch.

Ο Ασάνζ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για 18 ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες που μαζί επιφέρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών. Οι 17 από αυτές τις κατηγορίες είναι βάσει του περίφημου νόμου περί κατασκοπείας και σχετίζονται με τη δημοσίευση εγγράφων του WikiLeaks που αποκάλυψαν τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το εκτεταμένο δίκτυο κατασκοπείας τους σε άλλα έθνη και άλλες παρόμοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Πριν από τη δίκη, οργανώσεις για τα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο υπογράμμισαν την πολιτική φύση της συνεχιζόμενης δίωξης. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτήρισε τη δίωξη τιμωρητικό μέτρο. Υποστήριξε επίσης ότι οι συνέπειες της υπόθεσης «ξεπερνούν κατά πολύ τη μοίρα ενός ανθρώπου και θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης».

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στις 23 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας, φίλων, υποστηρικτών, δημοσίων προσώπων, πολιτικών και καλλιτεχνών.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, 25 ομάδες πολιτών, μεταξύ των οποίων η Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και το Ίδρυμα Ηλεκτρονικής Ελευθερίας (EFF), συνέταξαν κοινή επιστολή προς το γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, ζητώντας απόσυρση όλων των διαδικασιών εναντίον του Ασάντζ.

Η επιστολή ήρθε στο φως των πρόσφατων αποκαλύψεων από το Yahoo News, το οποίο ανέφερε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) υπό τον διευθυντή Τραμπ, Μάικ Πομπέο, είχε συζητήσει μέσα είτε για την απαγωγή ή τη δολοφονία του Ασάνζ.

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με 30 πρώην πράκτορες ασφαλείας και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της CIA. Ο Πομπέο αργότερα παραδέχθηκε ότι «ένα μέρος του είναι αλήθεια».

Οι ομάδες δικαιωμάτων έγραψαν: «Υπό το φως των συγκλονιστικών νέων αναφορών σχετικά με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης σε αυτήν την υπόθεση, σας παροτρύνουμε με σεβασμό να παραιτηθείτε από τη συνεχή έφεση στην απόφαση της δικαστή Μπαράιτσερ και να απορρίψετε το κατηγορητήριο του κ. Ασάνζ.»