Πώληση πακέτου 750 μη εξυπηρετούμενων δανείων 180 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αρχική ονομαστική αξία 1,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη για την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο προγράμματος πώλησης κόκκινων δανείων υπό την επωνυμία «Αμοιβάδα». 
 
Κατά πληροφορίες που μεταδίδει το capital.gr, στην όλη διαδικασια συμμετείχαν 35 οικονομικά funds, μεταξύ των οποίων τα funds Kildare Partners, Davidson Kempner, Bain και Apollo, που έχουν καταλήξει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. 
 
Την ίδια ώρα, η Alpha Bank πουλάει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει δάνεια και ακίνητα από τον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό κλάδο, στο πλαίσιο αντίστοιχου προγράμματος της τράπεζας με την επωνυμία «Jupiter». Σύμφωνα με τον ίδιο οικονομικό ιστότοπο, η αξία των δανείων αναμένεται να κινηθεί στα 800 εκατ. ευρώ.
 
Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη βγάλει στο σφυρί κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, με το δικό της πρόγραμμα πώλησης κόκκινων δανείων να ονομάζεται «Earth». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα δάνεια αυτά έχουν ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τεσσάρων «επενδυτικών» funds. Πρόκειται για μία τσέχικη εταιρεία ονόματι APS, την νορβηγική B2 Holdings, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Hoist.
 
Συνολικά, τα δάνεια που θα πουλήσει η Εθνική Τράπεζα εκτιμώνται σε 300.000 χωρίς εξασφαλίσεις, που αφορούν περί τους 200.000 οφειλέτες. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι μέση οφειλή δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης είναι επτά χρόνια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τράπεζα ήδη έχει απευθυνθεί στους δανειολήπτες, προτείνοντάς τους οριστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσα από κούρεμα που έφτανε το 70%, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ φαίνεται πως στο κάλεσμα αποκρίθηκαν θετικά περί τους 8.000-10.000 οφειλέτες.
 
Οι προβλέψεις για την τιμή πώλησης των δανείων που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ είναι αποκαρδιωτικές, καθώς θεωρείται πως η τιμή που αναμένεται να πετύχει η τράπεζα θα κινηθεί οριακά υψηλότερα από αυτές που πέτυχαν πρόσφατα Alpha Bank και Eurobank με τα πακέτα «Venus» και «Eclipse», που πωλήθηκαν στο 2,3%-2,4% της αξίας τους. Δηλαδή, η πρώτη κατάφερε να εξασφαλίσει 90 εκατ. ευρώ για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη 45 εκατ. ευρώ για 1,5 δισ. ευρώ.
 
Η τέταρτη συστημική τράπεζα, Eurobank, αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες πωλήσεις δανείων έως 10.000 έκαστο μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Euro2day, τα κόκκινα δάνεια αυτά αφορούν καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 4-5 χρόνια.
 
Ακολούθως, στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα 2 δισ. ευρώ, που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι πρώτες πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις, με τους τραπεζίτες να σημειώνουν πως αναμένουν «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», καθώς θεωρείται πως θα δώσει το στίγμα των αγορών για την αγορά ακινήτων και ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή είναι βεβαιωμένο πως θα περιλαμβάνει απώλειες για τις τράπεζες και η απώλεια τραπεζικών κεφαλαίων θεωρείται σίγουρη.