Η απόφαση αφορά την επιβολή απαγόρευσης μεταφοράς από ρωσικό έδαφος σε ρωσικό έδαφος προϊόντων που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις της Δύσης, όπως άνθρακα, μέταλλα, υλικά κατασκευής, υψηλή τεχνολογία κ.ά.

«Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά χωρίς προηγούμενο. Παραβιάζει τα πάντα … την θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι παραπάνω από σοβαρή, απαιτείται μία εις βάθος ανάλυση προκειμένου να καθορίσουμε την απάντησή μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα 20 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο θύλακας του Καλίνινγκραντ είναι μία έκταση 223 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας (χωρών μελών τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ) που παρέμεινε υπό ρωσική κυριαρχία μετά την διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ. Απέχει περίπου 85 χλμ. από την Λευκορωσία και 500 χλμ. από το κοντινότερο ρωσικό έδαφος. Μέσω διεθνών συμφωνιών, τροφοδοτείται μέσω σιδηροδρομικών συνδέσεων και δικτύων αγωγών από την Ρωσία.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι επηρεάζονται σχεδόν τα μισά προϊόντα που φτάνουν στο Καλίνινγκραντ με τρένο, όπως αναφέρει το Reuters.