Ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται, εφαρμόζονται και επικοινωνούνται στους πολίτες οι αποφάσεις σε σχέση με την πανδημία, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής.

Αρχικά απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν τα υφιστάμενα μέτρα είναι επαρκή, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε συνεχώς τα δεδομένα και τα στοιχεία. Αν δούμε επομένως ότι τις επόμενες μέρες αλλάζουν τα δεδομένα και τα στοιχεία τότε προφανώς θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα αλλά δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα αν δεν έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση και σε σχέση με το πως εξελίσσεται η επιδημία στην Ελλάδα», είπε και επανέλαβε ότι «αν αλλάξει δραματικά η κατάσταση προφανώς θα χρειαστούν πιο έντονα μέτρα».

Ακολούθως όμως σε έντονο ύφος τσίνισε ότι στο εξής χρειάζεται να εφαρμοστεί «σειρά πραγμάτων». Όπως είπε, αναλυτικά «πρώτον η επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί και με περισσότερες ειδικότητες, με αναλυτές μεγάλων δεδομένων, με αναλυτές της επιστήμης της συμπεριφοράς, δηλαδή το πως θα συμπεριφέρονται οι πολίτες. Έτσι χρειαζόμαστε κάθε φορά που ανακοινώνει η επιτροπή μέτρα να υπάρχει παράλληλα και μια πρόβλεψη – ανάλυση της σχετικής επιτυχίας που αναμένουμε από αυτά τα μέτρα», υπογράμμισε Η. Μόσιαλος, φέρνοντας ως παράδειγμα το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. «Γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 6 και όχι στις 7 και στις 8, υπάρχει διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο;», διερωτήθηκε, εξηγώντας το πως πρέπει να αναλύονται οι αποφάσεις.

Παράλληλα ανέφερε ως παράδειγμα και τη λειτουργία των σχολείων, αναφερόμενος και πάλι στα δεδομένα που θα πρέπει να εξετάζει και να αναλύει η επιτροπή αναφορικά με το «τί δημιουργεί το πρόβλημα και τί λύσεις μπορούμε να δώσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία στράφηκε προς την κυβέρνηση λέγοντας πως «αυτά μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε ακούσει. Ακούμε μια σειρά μέτρων που ανακοινώνονται. Πολλές φορές τα παίρνει και πίσω η κυβέρνηση μερικές ώρες μετά ή μία μέρα μετά, γιατί είπαν οι υπουργοί ότι “ακούμε τις αντιδράσεις”, αυτός όμως δεν είναι τρόπος να γίνεται σοβαρά η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων, να ακούμε τις αντιδράσεις των επιστημόνων είναι το σωστότερο», επεσήμανε σε αυστηρό τόνο ο Η. Μόσιαλος.

Επομένως καταθέτοντας τις προτάσεις του, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αρχικά θα πρέπει η επιτροπή να συμπληρωθεί με τις απαραίτητες ειδικότητες τις οποίες προανέφερε, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει όπως εξήγησε, να σταματήσει «η πολυφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο», με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφή μηνύματα προς τους πολίτες από ένα κέντρο αποφάσεων. «Δεν χρειάζεται να εμπλέκονται όλοι οι υπουργοί και να στέλνουν όλοι πολλαπλά μηνύματα και διαφορετικού τύπου», τόνισε.

Τέλος σε ό,τι αφορά την πολυφωνία και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, ο Η. Μόσιαλος επεσήμανε ότι τα μέλη της επιτροπής, «μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους εντός της επιτροπής, προφανώς είναι ελεύθεροι οι επιστήμονες για να λένε ό,τι θέλουν δημόσια αλλά όταν συμφωνούν κάτι, τότε θα πρέπει να το τεκμηριώνουν με επάρκεια και να το μεταδίδουν στον ελληνικό λαό με τον ίδιο τρόπο», κατέληξε.