Η εξαφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητείται εντόνως στο Twitter με τους χρήστες να αναρωτιούνται πού έχει χαθεί ο πρωθυπουργός και γιατί δεν έχει εμφανιστεί ενώ το κράτος έχει καταρρεύσει.

Αλέξης Τσίπρας: Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για το επιτελικό χάος στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού» σημειώνει.

«Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.

Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ.

Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει τη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν το δρόμο.

Διακόσιοι επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο.

Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών.

Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα.

Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού.

Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων.

Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία.

Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Να τα μαζέψει προσπαθεί ο Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να εξωραΐσει και τις συνθήκες υπό τις οποίες παρέμειναν εγκλωβισμένοι οι οδηγοί και επιβάτες των οχημάτων, κάνοντας λόγο για «πεζοπόρα τμήματα που συνεχώς έδιναν κουβέρτες, τρόφιμα, νερό», την ώρα που στα social media οι αναφορές των εγκλωβισμένων ήταν οργισμένες για την απουσία βοήθειας.

Συνέχισε εξάλλου τις κυβερνητικές βολές κατά της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού. «Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού, με ευθύνη της εταιρείας, κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή, αυτή είναι η πραγματικότητα … οι ευθύνες άλλων, που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε, θα αποδοθούν … θα γίνει ότι πρέπει να γίνει, με όποια εργαλεία έχουμε στα χέρια μας» για κυρώσεις και αποζημιώσεις. «Χιλιάδες κόσμος ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, οφείλουμε την συγγνώμη μας όλοι ως κράτος», όπως είπε.

Με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται ότι αντελήφθη ο κρατικός μηχανισμός και το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τους σταθμούς του Προαστιακού (που βρίσκονται στην Αττική Οδό). Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποίησε μέλλοντα χρόνο, λέγοντας «η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τον Προαστιακό θα οργανώσει πυκνά και τακτικά δρομολόγια για να φύγει ο κόσμος και από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” και από τα σημεία εξόδου που προσεγγίζει για να πάει στο σπίτι του».

Για το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αυτό που αφορά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ο κ. Οικονόμου επίσης παραδέχθηκε ότι «δοκιμάζονται χιλιάδες νοικοκυριά. Η δυσκολία αφορά την πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα συγκεκριμένα σημεία … σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται οι βλάβες. Πρέπει να προσεγγίσουν πολλά διαφορετικά σημεία στο λεκανοπέδιο όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη».

Συνολικά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «χωρίς αμφιβολία, όταν υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε. Το γιατί και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο στον κόσμο», όπως είπε.

Άφησε επίσης προς το παρόν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και αύριο το μέτρο της έκτακτης αργίας, «ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα και σε ποιους νομούς της χώρας … «θα το δούμε μέσα στη μέρα», όπως είπε.