Απέρριψε τις προσφυγές ενάντια στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και η επικράτηση του «ναι» ήταν οριακή, με 13 ψήφους υπέρ έναντι 12 αρνητικών ψήφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η επιβεβαίωση της απόφασης του ΣτΕ είχε περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίμησε να μην κάνει κάποια σχετική αναφορά το προηγούμενο Σάββατο που επισκέφτηκε την πόλη. Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκος Ταχιάος, τόνισε στη Voria.gr ότι «δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση μέχρι τώρα. Για να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση και να την πάρουμε στα χέρια μας. Όσο δεν έχουμε την επίσημη ανακοίνωση, δεν έχουμε απόφαση».

Το έργο, παρά την καθυστέρηση στην υλοποίησή του, σύμφωνα με τους αρμόδιους και όσα αναφέρει η voria.gr, προλαβαίνει να παραδοθεί το 2023, τηρώντας έτσι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του ως προς την βασική γραμμή. Με την επισημοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ολοκληρώνεται η μελέτη κατασκευής του σταθμού και άμεσα μπαίνει ο εργολάβος για τις εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων, κατασκευής του σταθμού και επανατοποθέτησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσπαση των αρχαίων σε ποσοστό 92%, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έχει επικυρωθεί με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι στην Αττική τα πρώτα εργοτάξια του Μετρό στη Γραμμή 4 στήνονται το καλοκαίρι. Τα αρχαία θα αποθηκευτούν προσωρινά στο στρατόπεδο Π. Μελά μέχρι να περατωθεί η κατασκευή του Σταθμού «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης και να γίνει η επανατοποθέτησή τους. Για τον συγκεκριμένο σταθμό έγιναν πολλές προσφυγές (7 αιτήσεις ακύρωσης), με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός του έργου να καθυστερήσει. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι ο Σταθμός «Βενιζέλου» μπορεί να παραδοθεί στο σύνολό του με βάσει το τελευταίο χρονοδιάγραμμα.

Τέσσερα σωματεία (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης για την Υπουργική Απόφαση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον Σταθμό «Βενιζέλου», προσκομίζοντας μεταξύ άλλων ψηφίσματα και αποφάσεις επιστημονικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκκλήσεις ειδικών επιστημόνων των βυζαντινών σπουδών, αρχαιολογική έκθεση σχετικά με την ιδιαίτερη σημασία του αρχαιολογικού χώρου στον Σταθμό «Βενιζέλου» και πλήθος τεχνικών εκθέσεων.

Γιατί τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου είναι δώρο για την Θεσσαλονίκη