της Γεωργίας Κριεμπάρδη

«Έχουμε τραγικά κενά. Λείπει πάνω από 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού. Κι έτσι υπολειτουργούν περίπου 100 κρεβάτια της δύναμης των κρεβατιών. Δηλαδή, επειδή δεν υπάρχει το προσωπικό, το νοσοκομείο λειτουργεί με κλειστές κλίνες» περιγράφει στο ΤΡΡ η πρόεδρος εργαζομένων Αγίου Σάββα, Κατερίνα Πατρικίου.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο γεγονός: «Είχαμε βγάλει ανακοίνωση πριν τις γιορτές για την κατάσταση στον μαγνήτη, όπου από του 6 μόνιμους γιατρούς, οι 4 έβγαιναν σε σύνταξη. Τελικά, μετά τις διαμαρτυρίες, πήραν μία εξάμηνη παράταση. Και μετά τι; Είχαμε ζητήσει επιπλέον τρεις γιατρούς, το νοσοκομείο έστειλε αίτημα στο υπουργείο για δύο και τελικά από το υπουργείο έδωσε έγκριση για έναν. Μετά από 6 μήνες δηλαδή, θα φύγουν τέσσερις γιατροί και θα έρθει ένας».

Το 1/3 του προσωπικού είναι συμβασιούχοι με διάφορες συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό συνεχώς αλλάζει, εναλλάσσεται και δημιουργούνται κατά περιόδους κενά. Κενά που η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει βάζοντας στα νοσοκομεία ιδιώτες. Από τον τρόπο που λειτουργούν τα νοσοκομεία τα απογεύματα, μέχρι το λοιπό προσωπικό που βλέπει την πόρτα της εξόδου και αντικαθίσταται από εταιρείες.

«Tην Τρίτη (16/1) ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου έκανε συνέλευση, με αφορμή την απόλυση 60 καθαριστ(ρι)ών. Είναι προσωπικό που δουλεύει 15 χρόνια σε χώρους που θέλουν ειδική φροντίδα και εμπειρία και τώρα το διώχνουν για να μπουν συνεργία με εργαζόμενους αμφιβόλου εκπαίδευσης. Εταιρείες βάζουν και στην κουζίνα. Ενώ έχουμε μάγειρες και προσωπικό, κάνουν διαγωνισμό για να έρχονται τα φαγητά με catering, με προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια, ενώ η λειτουργία της κουζίνας είναι πολύ πιο χαμηλή. Και μας ανησυχεί φυσικά η ποιότητα του φαγητού που θα έρχεται, ποιος και πώς θα μαγειρεύει, πού θα φυλάσσεται, πώς θα μεταφέρεται…» υπογραμμίζει η κα. Πατρικίου.

Ο Άγιος Σάββας δέχεται περιστατικά απ’ όλη την Ελλάδα. «Μια μέρα, χαρακτηριστικά, είχαμε το απόγευμα πάνω από 530 ραντεβού, στη λειτουργία 15.00-21.00» τονίζει. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως η απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων έχει γίνει ιδιωτική. «Είναι σαν ιδιωτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο. Αντί να επεκτείνουν την δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων με επιπλέον προσωπικό, βάζουν το ίδιο προσωπικό που δουλεύει από το πρωί, να δουλεύει και απόγευμα επί πληρωμή» συμπληρώνει. Το ραντεβού στο δημόσιο κατά τ’ άλλα νοσοκομείο μπορεί να κοστίσει και 80 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα  του γιατρού.

Ασθενείς καθημερινά στο πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου έως και 8 ώρες, μονάχα ένας μόνιμος φαρμακοποιός για όλους τους ασθενείς, κλειστά τμήματα λόγω συνταξιοδοτήσεων με τις κενές θέσεις να μην αναπληρώνονται, γιατροί που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τα βασικά (ασθενής περιγράφει πως «έχει τύχει να ψάχνουν οι άνθρωποι πεταλούδα για να μου πάρουν αίμα και να μην υπάρχει»), ελάχιστες παλιές και βρόμικες τουαλέτες που δεν είναι πάντα προς χρήση. Αυτή ήταν η κατάσταση στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά», όπως είχε καταγραφεί σε ρεπορτάζ μας το 2023.

Σήμερα;

«Διαρκώς χειροτερεύει η κατάσταση» λέει στο ΤΡΡ η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεταξά, Εύα Πολύζου. Υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν, «όπως χαρακτηριστικά η κατάσταση στο φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί με έναν μόνιμο φαρμακοποιό κι έναν επικουρικό. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει τη λειτουργία του το νοσοκομείο έτσι».

Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι οριακή υπογραμμίζει η ίδια, εξηγώντας: «προσωπικό καινούργιο δεν έρχεται και πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε και περίπου 10 παραιτήσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ανάγκες όλο και αυξάνονται και δεν μπορούν να καλυφθούν. Έχουμε πάνω από 145 κενές οργανικές θέσεις. Η λειτουργία των χειρουργείων είναι επίσης οριακή. Από τις 6 χειρουργικές κλίνες, λειτουργούν οι 4. Ο εργαστηριακός τομέας, ακόμα, υπολειτουργεί. Στο παθολογικο-ανατομικό υπηρετούν 4 γιατροί και η μία τώρα συνταξιοδοτείται».