Έπειτα από τη θετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη δια ζώσης επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά), από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, έπειτα από δύο μήνες απουσίας των μαθητών από τα σχολεία.

Επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση χωρίς εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σκόπευε την ίδια ημέρα να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως άλλωστε είχε πει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του, πριν αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών.

Επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση χωρίς εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους

Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ήταν εφικτό και η δια ζώσης επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας, αναμένεται να συζητηθεί σε νέα διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα σχολεία ειδικής αγωγής θα ανοίξουν για δια ζώσης εκπαίδευση στις 11 Ιανουαρίου, ενώ οι υπόλοιπες βαθμίδες θα ξεκινήσουν ξανά τηλεκπαίδευση στις 8 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών αναμένεται να ληφθούν επιπλέον υγειονομικά μέτρα από τον κορονοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα που αφορούν τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αφορούν και τους εκπαιδευτικούς, καθώς αναφέρεται ότι έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο σημείο ελέγχου. «Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., καθώς επίσης και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Ακόμη το υπουργείο, έπειτα από μεγάλο διάστημα αγωνίας για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αναφέρει ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.

«Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων»

Από πλευράς της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας».

Συνάμα, πέρα του όλου φιάσκου της τηλεκπαίδευσης όπως αυτό φάνηκε από την πρώτη κιόλας μέρα, με το σύστημα να μην λειτουργεί και πληθώρα άλλων ζητημάτων να ανακύπτουν το επόμενο διάστημα, «εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία», υποστήριξε η υπουργός.

Παράλληλα στη δήλωσή της αναφέρει πως «οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες».

Ωστόσο σημειώνει πως «η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας», καταλήγει.