Προηγουμένως, αφού ο Γκουστάβο Πέτρο ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Κολομβίας, διέκοψε την τελετή ορκωμοσίας, ζητώντας να φέρουν το σπαθί του Μπολίβαρ από την Casa de Nariño, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε απαγόρευσε την παράδοση του σπαθιού του Μπολίβαρ στην πλατεία όσο είχε την εξουσία.

«Ως πρόεδρος της Κολομβίας, ζητώ από την Casa Militar να φέρει το σπαθί του Μπολίβαρ» ήταν η πρώτη διαταγή που έδωσε ο Γκουστάβο Πέτρο, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος της Κολομβίας αυτή την Κυριακή.

Το σπαθί του Μπολίβαρ κλάπηκε από τους αντάρτες Μ-19 το 1974 για να το επιστρέψουν στο λαό. Ο Γκουστάβο Πέτρο ήταν μέλος της Μ-19, οπότε η χειρονομία είναι γεμάτη συμβολισμό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κολομβίας, ένας πρώην αντάρτης γίνεται ανώτατος διοικητής ενός στρατού που πάντα πολεμούσε εναντίον των ανταρτών.

Όταν το ξίφος έφτασε στην κεντρική πλατεία, άνθρωποι και εκπρόσωποι από χώρες όπως η Χιλή, η Σερβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σηκώθηκαν όρθιοι ως ένδειξη σεβασμού -κάποιοι μάλιστα χειροκρότησαν όρθιοι- αλλά ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ παρέμεινε καθισμένος, αναφέρει το λατινοαμερικανικό πρακτορείο Telesur.

Ο ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, περιέγραψε τη χειρονομία στο Twitter ως «έλλειψη σεβασμού προς ένα σύμβολο της ελευθερίας της Λατινικής Αμερικής». «Από το Podemos, θεωρούμε το θέμα εξαιρετικά σοβαρό και θα συμβουλευτούμε τον Υπουργό Εξωτερικών εάν αυτή η ασέβεια του αρχηγού του κράτους εγκριθεί από την κυβέρνηση, όπως απαιτεί το ισπανικό Σύνταγμα», αναφέρουν κομματικές πηγές.