Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑθηναΪκό Πρακτορείο, οι εταίροι πιέζουν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Όπως μεταφέρεται, επιθυμούν εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με «market test» που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν πως η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης) είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από 90 % περίπου που είναι τώρα) και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων.
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά φέρεται να πιέζει προκειμένου να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια, να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παράγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ.
Αντιδράσεις από Σκουρλέτη και βουλευτές
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real FM, η κυβέρνηση συζητά την παραχώρηση ακόμα και καινούριων μονάδων της εταιρείας, και όχι μόνο παλαιών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει το κυοφορούμενο σχέδιο στους βουλευτές της κυβερνητική πλειοψηφίας, πολλοί από τους οποίους φέρονται να αντιτίθενται στους σχεδιασμούς.
Κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, αποτελεί η σύνθεση του «καλαθιού» των μονάδων της ΔΕΗ που -εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο- θα διατεθούν προς πώληση. Όπως αναφέρεται, στο επίκεντρο τίθεται επίσης το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα επιλεγούν, και όχι μόνο αν θα περιλαμβάνονται ή όχι υδροηλεκτρικά, δεδομένου ότι τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ βαίνουν προς απόσυρση λόγω εφαρμογής της περιβαλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις απορρύπανσης για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά καταργήθηκε από την σημερινή και αντικαταστάθηκε από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Χαρακτηριστικό της κριτικής που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο που δημοσίευσε τη Δευτέρα στην «Εφσυν» ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, που πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Menelaos Myrillas / SOOC
Στο άρθρο του, ο υπουργός θέτει τα ερωτήματα «Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», αποκαλύπτοντας ένα μέρος των αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο Π. Σκουρλέτης κάνει λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα». Υποστηρίζει δε, ότι «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», για να συμπληρώσει πως «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ' ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων».
«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών» αναφέρει στο άρθρο του ο υπουργός Εσωτερικών, για να συμπληρώσει πως «ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».
«Στην πρώτη αξιολόγηση συμφωνήσαμε για τον ΑΔΜΗΕ και κερδίσαμε να μείνουν τα δίκτυα δημόσια, ενώ η ΝΔ ζητά να πουληθούν, κάτι που δεν θέτουν ούτε οι θεσμοί», δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, και συμπλήρωσε: «Εάν μειωθεί το αφορολόγητο ή οι συντάξεις, μπορείς να πεις ότι θα τα επαναφέρεις μετά από κάποια χρόνια, ενώ τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα». «Είναι πισωγύρισμα ότι οι θεσμοί ζητούν να πουληθούν υποδομές, μονάδες λιγνίτη σε ποσοστό 40%… Είναι έξω από τη συμφωνία», σημείωσε.
«Ο κ. Σκουρλέτης λέει το αυτονόητο, ότι το ΔΝΤ και σε αυτήν την περίπτωση ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει στην προηγούμενη φάση της αξιολόγησης και θέματα τα οποία δεν είναι στη συμφωνία. Εμάς ο στόχος μας είναι προφανής, να μείνει δημόσια η ΔΕΗ γιατί στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας πρέπει να εξακολουθεί το Δημόσιο να έχει τη δυνατότητα επιρροής. Πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό» σχολίασε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Η Κυβέρνηση οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση τη ΔΕΗ»
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι καιρός να σταματήσουν πια τα πειράματα της Κυβέρνησης με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας.
Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ, από το 95% της αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. «Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ένα μοντέλο Φρανκεστάιν, που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», συνέχισε ο Κ. Χατζηδάκης αναφερόντας για τον κ. Σκουρλέτη ότι υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιφυλάξεις της.
«Και η κυβέρνηση εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της που οδηγεί σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά ενέργειας και στη σωτηρία της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας τα έσοδα για να προχωρήσει η επιχείρηση στο μέλλον. Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης είναι, εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολο της», επισήμανε ο Κ. Χατζηδάκης.