Σε δύο χρόνια δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες με βάση τη νέα νομοθεσία, ενώ αναφερόμενος στην προηγούμενη που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι δασικοί χάρτες «θα ολοκληρώνονταν σε 27 χρόνια με τον ρυθμό που εξετάζονταν οι αντιρρήσεις». Την ίδια ώρα Δασολόγοι και Γεωτεχνικοί στρέφονται κατά του Χατζηδάκη για τη νέα νομοθεσία προειδοποιώντας για επικίνδυνες επιλογές.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το vouliwatch, o K. Χατζηδάκης λίγες ημέρες πριν απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ανέφερε πως «θα καταβάλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανάρτηση των χαρτών που σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί». Αναφερόμενος στην προηγούμενη νομοθεσία που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι δασικοί χάρτες «θα ολοκληρώνονταν σε 27 χρόνια με τον ρυθμό που εξετάζονταν οι αντιρρήσεις». Χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Τι αντιμετωπίζουμε με τον νέο νόμο; Αυτή την προχειρότητα». Σημείωσε επίσης ότι «δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις αδικίες που γίνονταν» και παράλληλα «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα».
Για αντισυνταγματικές και επικίνδυνες επιλογές που θα οδηγήσουν σε νέους αλλά και πάλι «προβληματικούς» δασικούς χάρτες κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών κάνει λόγο για εξέλιξη που, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις τραγικές ελλείψεις σε δασικό επιστημονικό προσωπικό, σηματοδοτεί το άδοξο τέλος του έργου των Δασικών Χαρτών και διερωτάται αν αυτό τελικά ήταν η επιδίωξη της Κυβέρνησης.
Με την απόφαση αυτή, επανακαθορίζεται το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών, μιας και οι νέες εξαιρέσεις από το δασικό χάρτη εκτάσεων που θεωρούνταν μέχρι σήμερα δασικές, θα οδηγήσουν υποχρεωτικά στην ριζική αναμόρφωσή τους, τη στιγμή που ήδη μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί. Πολύ δε περισσότερο σημειώνουμε ότι αν δεν είχε προκληθεί η καθυστέρηση λόγω της ψήφισης του νόμου 4685/2020 θα είχαν ήδη αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το σύνολο της χώρας.
«Με αυτή την υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία η Κυβέρνηση διαγράφει το έργο των Δασικών Χαρτών και ζητεί από τους συναδέλφους να υπερβάλουν τους εαυτούς τους για να αναμορφώσουν τους υπάρχοντες δασικούς χάρτες, να τους αναρτήσουν εκ νέου, να δεχτούν αντιρρήσεις κλπ, προκαλώντας δηλαδή μια νέα συνεχή περιδίνηση στην Δασική Υπηρεσία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Η ΠΕΔΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο για τη δασική πολιτική Υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να ανακαλέσει την απόφαση και να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων (δέσμευση πόρων) για την επαρκή στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με Δασολόγους και άλλους επιστήμονες.
Κριτική όμως για την συγκεκριμένη απόφαση ασκεί και η ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Στην σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις τραγικές ελλείψεις σε δασολογικό επιστημονικό προσωπικό, σηματοδοτείται και το άδοξο τέλος του έργου των Δασικών Χαρτών.
Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο για τη δασική πολιτική Υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να ανακαλέσει την απόφαση και να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων (δέσμευση πόρων) για την επαρκή στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με Δασολόγους και άλλους επιστήμονες. Διαφορετικά θα προβεί σε κάθε προβλεπόμενη δικονομική ενέργεια προκειμένου να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των Δασολόγων Μελών της και την συνταγματική προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων.
Διαβάστε ακόμα: