«Ας μη θεωρήσουμε αυτόν τον πλανήτη δεδομένο. Δε θεωρώ δεδομένη ούτε αυτή τη νύχτα», τόνισε στην ομιλία του, ο Ντι Κάπριο. 
 
«Η παραγωγή της ταινίας έπρεπε να μετακινηθεί στο νότιο άκρο του πλανήτη για να βρει χιόνι. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και συμβαίνει τώρα. Είναι η πιο άμεση απειλή που αντιμετωπίζουν όλα τα είδη ζωής και είναι ανάγκη να δουλέψουμε συλλογικά. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν υποστηρίζουν τις μεγάλες εταιρίες που μολύνουν το περιβάλλον, αλλά μιλούν για την προστασία όλης της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ντι Κάπριο.

 
Ωστόσο, η «Επιστροφή» δεν κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί. Παρ' όλα αυτά κέρδισε τρία Όσκαρ. Εκτός από το όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας.

«Η Δύναμη Ξυπνάει» και στα Όσκαρ

Τη βραδιά «έκλεψε» η εμφάνιση επί σκηνής του C-3PO, του R2-D2 και του ΒΒ-8 από το Star Wars για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μουσικοσυνθέτη John Williams.


Χιουμοριστικά και αιχμηρά αντιρατσιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια της τελετής

 
«Καλωσήλθατε στην τελετή των Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς», είπε ανοίγοντας την τελετή απονομής των Όσκαρ ο οικοδεσπότης, κωμικός, Κρις Ροκ, προσθέτοντας: «αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά», αναφερόμενος στην πολεμική που έχει ξεσπάσει για την έλλειψη ποικιλομορφίας στο Χόλιγουντ.

 
Ο Ροκ στη συνέχεια, διερωτήθηκε, γιατί η οργή των μαύρων για την έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ δεν είχε εκδηλωθεί τη δεκαετία του 1950 και του 1960. 

 
«Επειδή είχαμε αληθινά προβλήματα για τα οποία διαδηλώναμε την εποχή εκείνη», ανέφερε επισημαίνοντας πως «ήμασταν κάπως απασχολημένοι, μας βίαζαν και μας λίντσαραν, και δεν ενδιαφερόμασταν για το ποιος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Αν μόλις κρέμασαν τη γιαγιά σου από ένα δέντρο, είναι λιγάκι δύσκολο να νοιάζεσαι ποιος κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ ή καλύτερης ξένης ταινίας».

 
Ο Ροκ συνεχίζοντας, είπε πως το κομμάτι της τελετής που συνήθως αφιερώνεται «στη μνήμη» κάποιου σπουδαίου ανθρώπου της έβδομης τέχνης φέτος θα αφορά «τους μαύρους που πυροβόλησαν αστυνομικοί ενώ πήγαιναν να δουν κάποια ταινία».
Να πάρει θέση το κοινό ενάντια στη σεξουαλική βία στα πανεπιστήμια
 
Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κάλεσε το κοινό να πάρει θέση εναντίον των σεξουαλικών επιθέσεων που διαπράττονται στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.
 
Ο Μπάιντεν είπε ότι ζητάει από το κοινό, όπως και από τα εκατομμύρια των Αμερικανών, να δεσμευτεί ότι θα «επεμβαίνει σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει, ή δεν μπορεί να υπάρξει, συναίνεση».

Τα βραβεία:

 
Η ταινία «Spotlight: Όλα στο φως» (Spotlight) του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η ταινία, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους. Σημειώνεται ότι στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο. Η ταινία πήρε επίσης το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

 
Ωστόσο, το βραβείο Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου έλαβε η ταινία «το μεγάλο σορτάρισμα» (The Big Short).
 
Ο Μεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, για την ταινία «η Επιστροφή» (The Revenant).
 
Εντωμεταξύ, σάρωσε με έξι Όσκαρ το «Mad Max: Fury Road». Τα βραβεία που κέρδισε: Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ, ενώ στην κατηγορία των Ψηφιακών Εφέ κέρδισε το βρετανικό «Ex Machina».

 
Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δωμάτιο».

 
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ, καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «η επιστροφή» (The Revenant).

 
Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στην ταινία «Το Κορίτσι από τη Δανία» (The Danish Girl).

Ο Μαρκ Ράιλανς πήρε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «η γέφυρα των κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κερδίζοντας τον Σιλβέστερ Σταλόνε για τον ρόλο του ως Ρόκι στην ταινία Creed.
 
Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα.
 
Στην κωμική περιπέτεια «Τα μυαλά που κουβαλάς» (Inside Out), του στούντιο Pixar της Γουόλτ Ντίσνεϊ, απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation.
 
Η ταινία «ο γιος του Σαούλ» από την Ουγγαρία, σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
 
Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίας «οι μισητοί οκτώ».

 
Το βραβείο καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το «Writing's On The Wall», από την ταινία Spectre.

Αναλυτικά τα βραβεία:

 
Καλύτερη Ταινία: «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου για το «The Revenant»
Α' Ανδρικός Ρόλος: Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το «The Revenant»
Α' Γυναικείος Ρόλος: Μπρι Λάρσον για το «Room»
Β' Ανδρικός Ρόλος: Μαρκ Ράιλανς για το «H Γέφυρα των Κατασκόπων»
Β' Γυναικείος Ρόλος: Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl»
Πρωτότυπο Σενάριο: Τομ ΜακΚάρθι & Τος Σίνγκερ για το «Spotlight»
Διασκευασμένο Σενάριο: Ανταμ ΜακΚέι & Τσαρλς Ράντολφ για το «The Big Short» («Το Μεγάλο Σορτάρισμα»)
Φωτογραφία: Εμάνουελ Λουμπέζκι για το «The Revenant»
Μοντάζ: Mάργκαρετ Σίξελ για το «Mad Max: Fury Road»
Ξενόγλωσση Ταινία: «Ο Γιος του Σαούλ» (Ουγγαρία)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Inside Out»
Μουσική: Ενιο Μορικόνε για το «The Hateful Eight»
Τραγούδι: «Writing's On The Wall» (Spectre)
Ντοκιμαντέρ: «Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Ονομα» του Ασίφ Καπάντια
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «A Girl in the River: The Price of Forgiveness»
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κόλιν Γκίμπσον για το «Mad Max: Fury Road»
Ενδυματολογία: Τζένι Μπίβαν για το «Mad Max: Fury Road»
Οπτικά Εφέ: «Ex Machina»
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: «Mad Max: Fury Road»
Ηχητικό Μοντάζ: «Mad Max: Fury Road»
Ηχητικό Μιξάζ: «Mad Max: Fury Road»
Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: «Bear Story» (Historia De Un Oso)
Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: «Stutterer»