των Γεωργίας Κριεμπάρδη και Θάνου Καμήλαλη

Σφύριγμα λήξης αγώνα. Δίνουν τα χέρια χαμογελώντας και ανταλλάσσουν συγχαρητήρια. «Guys, a family photo» ακούμε τον Χρήστο να λέει. Μια οικογενειακή φωτογραφία. Γιατί αυτό είναι: οικογένεια. Πολλά περισσότερα από μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Είναι η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ενός σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούμενο από προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, φυσικά πρόσωπα κι επαγγελματίες που εργάζονται από κοινού στην υποστήριξη και στην ενδυνάμωση των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων, των μεταναστών και των ανιθαγενών. Το σωματείο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2013, με σκοπό να λειτουργήσει ως φορέας αναφοράς, τόσο για τις προσφυγικές κοινότητες, όσο και για τους πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να απευθύνουν συλλογικά και οργανωμένα τα αιτήματά τους απέναντι στην Πολιτεία, αλλά και στην κοινωνία υποδοχής.

Για τα παραπάνω μπορείτε να ενημερωθείτε και από την επίσημη ιστοσελίδα του Φόρουμ. Εμείς θα σας μιλήσουμε για τους ανθρώπους πίσω από την ιστοσελίδα. Για εκείνους που πίστεψαν στην ιδέα μιας ομάδας, που 3 χρόνια από την ίδρυσή της βρίσκεται «στο καλύτερο σημείο της» και αγκάλιασαν τους πρόσφυγες. Βασικό σημείο σε κάθε συζήτηση που είχα μαζί τους ήταν η ανάγκη του να εξαλειφθεί η ταμπέλα «πρόσφυγας». Μια ταμπέλα που αυτομάτως θέτει τον άνθρωπο σε μία άλλη θέση, ενώ είναι άνθρωπος. Η ταμπέλα του «άλλου», του «διαφορετικού» τον κατατρέχει.

Παιδιά από Κονγκό, Ζάμπια, Γουινέα, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού. Παιδιά με ξεχωριστές ιστορίες συναντήθηκαν εδώ, ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους για να καταστεί σε όλους σαφές πως είμαστε όλοι ίδιοι, όλοι άνθρωποι. Με τον αθλητισμό εκφραζεται η φωνή τους. Δεν είναι τυχαίο το ότι ποδοσφαιρικές ομάδες υπάρχουν εντός πολλών μεταναστευτικών κοινοτήτων, ενώ μάλιστα έχουν διεξαχθεί και τουρνουά μεταξύ τους.

Το TPP βρέθηκε στον αγώνα της Greek Forum Refugees F.C., εναντίον του Ηφαίστου Πατησίων, ο οποίος έληξε 7-1 υπέρ της ομάδας των Προσφύγων.

«Πριν από τρία χρόνια το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων έτρεξε ένα πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο αναφερόταν στην κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου, θέλοντας να εντάξουμε μέσα από μία ευχάριστη διαδικασία στην κοινωνία πρόσφυγες κι αιτούντες άσυλο. Χαρτογραφήσαμε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των προσφύγων αλλά είδαμε και τις δεξιότητες τους. Προέκυψε η ομάδα και συμμετέχουμε στο anexartito.gr, ένα από τα παλαιότερα ερασιτεχνικά της Αττικής με 41 χρόνια ζωής, τα τελευταία 2,5 χρόνια κατεβαίνουμε στο πρωτάθλημα και φέτος ανεβήκαμε στην κατηγορία elite 2» εξηγεί στο TPP ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Φόρουμ, Χρήστος Λαζαρίδης. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, η ομάδα είναι πιθανό να πανηγυρίσει και έναν τίτλο, καθώς εκκρεμεί ένας τελικός κυπέλλου.

«Η ποδοσφαιρική ομάδα απαρτίζεται από παιδιά με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή και παιδιά δεύτερης γενιάς μας βοηθούν πολύ στην ένταξη των νέων. Το ποδόσφαιρο είναι μια διαδικασία που μπορούμε να επιτελέσουμε τον στρατηγικό στόχο της κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης τους στην ελληνική κοινωνία. Να πιστεύουν στον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση» συμπληρώνει κι εξηγεί πως το πιο βασικό του αθλητισμού είναι ότι δεν επικεντρώνεται στην ατομική ταυτότητα. «Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι να μεταπείσει και φορείς της συντεταγμένης πολιτείας ότι ο νεοεισερχόμενος πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας υποδοχής. Το ποδόσφαιρο είναι μια ευκαιρία να σπάσουμε τον πάγο. Δεν κάνει καλό να αποκλείουμε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες από τον δημόσιο διάλογο και να στοχοποιούμε» προσθέτει.

Μάλιστα, ο ίδιος δίνει και μία ευρύτερη διάσταση στο θέμα. «Είναι και μία ευκαιρία για τα παιδιά που έχουν την ικανότητα να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο, να το καταφέρουν, διατηρώντας την αγωνιστικότητά τους μέσα από την ομάδα και πείθοντας τους υπόλοιπους ότι αξίζει να διατηρηθεί όλο αυτό που κάνουμε στο Φόρουμ και για να μεταστρέψουμε τη δυστυχώς εδραιωμένη εντύπωση της κοινωνίας ότι αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα. Το ποδόσφαιρο είναι μία αφορμή να δείξουν πόσα μπορούν να καταφέρουν».

«Ένας τρόπος να μιλήσουμε για την ένταξη προσφύγων στην κοινωνία είναι να συμμετέχουμε σε δράσεις που γίνονται στην ελληνική κοινωνία» επισημαίνει στο TPP ο Ζαν – Ντιντιέ Τοτό Τομ – Ατα, πρόεδρος του Φόρουμ. Μιλώντας γενικότερα για το προσφυγικό ζήτημα, μου σχολιάζει το φαινόμενο του ρατσισμού στη χώρα μας. «Υπάρχει αύξηση των αρνητικών, ρατσιστικών συμπεριφορών προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Λύση είναι η γνώση του «άλλου». Μετά τη γνωριμία, δε θα είναι πια «ο άλλος» τονίζει και καταλήγει: «Δε θα πρέπει να έχουμε στην κοινωνία μία ομάδα που θα είναι εκτός της κοινωνίας. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το προσφυγικό: βάσει ομάδας ατόμων και βάσει ζητημάτων. Το θέμα είναι να κάνουμε focus στο ζήτημα».

«Συμμετέχουμε σ’ ένα τουρνουά που ξεκίνησε από πέρυσι. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε ό,τι δράσεις γίνονται στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε και και δράσεις αθλητισμού, όπως το ποδόσφαιρο. Τα παιδιά όταν φεύγουν από τις χώρες τους δεν έχουν μόνο προβλήματα, αλλά και ικανότητες. Ως Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναδείξουν τις ικανότητες τους» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φόρουμ.

Ο Τζέρι είναι ο αρχηγός της ομάδας. Μιλάει για τα παιδιά του -έτσι τα νιώθει- κι η χαρά του είναι εμφανής. Παιδιά από διαφορετικές χώρες, κυρίως Αφρικανικές αλλά και Ασιατικές, φτιάχνουν ένα υπέροχο μείγμα. Μια δεμένη ομάδα. «Οικογένεια» θα την χαρακτηρίσει κι εκείνος. Μιλήσαμε και λίγο για το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα. «Δύσκολη, πολύ δύσκολη» περιγράφει την κατάσταση για τους πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας με πόσα εμπόδια έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. «Ειδικά με αυτή την κυβέρνηση, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα» ομολογεί. «Κάθε μέρα, κάθε ώρα, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία κλαίνε, παραπονιούνται…Κάθε μέρα υπάρχουν δυσκολίες».

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στην κάμερα και με παίκτες της ομάδας. Είναι από το Καμερούν και ζει στην Ελλάδα έναν χρόνο. «Είμαι στην ομάδα από πέρυσι το καλοκαίρι» λέει και δεν αναφέρεται σε ομάδα. «Είμαστε οικογένεια» υπογραμμίζει ο Τζάκσον και περιγράφει πως κι εκτός γηπέδου κάνουν πράγματα μαζί και περνούν χρόνο διασκεδάζοντας. Όσο για την ομάδα και τον επόμενο στόχο, μας έκανε σαφές πως στόχος είναι να προχωρούν, να εξελίσσονται συνεχώς. «Δεν κοιτάμε μόνο τις νίκες αλλά τα παιχνίδια. Το κάθε παιχνίδι μεμονωμένα. Να βελτιωνόμαστε» επισημαίνει.

«Το ποδόσφαιρο μας φέρνει πιο κοντά» ομολογεί ο Μπρολίν, μετανάστης δεύτερης γενιάς με καταγωγή από την Κένυα. «Νιώθω οικεία με τα παιδιά» ήταν η πρώτη φράση του. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής παίζει σε ομάδες κι όποτε μπορεί βοηθάει κι στηρίζει τα παιδιά σ’ αυτήν την ομάδα.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο -σε κρατικό επίπεδο- ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία. Είναι σημαντικό το κράτος να πάρει αυτό το θέμα σοβαρά» τονίζει ο πρόεδρος του Φόρουμ και η συζήτηση πηγαίνει στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και αν συμπεριλάμβανε τον προσφυγικό πληθυσμό. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, το κράτος είχε πάρει κάποια μέτρα για τους Έλληνες, αλλά δεν υπήρχε κανένα πλάνο για τους πρόσφυγες. Η πανδημία μας αφορά όλους» σχολιάζει, ενώ για το ζήτημα μίλησε και ο υπεύθυνος του Φόρουμ.

Πλέον, το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ανοικτό για πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Γεγονός που χαιρετίζεται από την ομάδα του Φόρουμ. Ωστόσο «πρέπει να δοθεί έμφαση στο να πεισθεί ο πληθυσμός να πάει να εμβολιαστεί» υπογραμμίζει. Να οριστεί στο σχέδιο νόμου ότι οι άνθρωποι που θα προχωρούν στη διαδικασία εμβολιασμού, θα έχουν το ακαταδίωκτο, είναι η βασική τους θέση. «Η ασφάλειά τους» όπως υπογραμμίζει κι ο Χρήστος.

 

*Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων τρέχει μια καμπάνια χρηματοδοτικής υποστήριξης με σκοπό να καλύψει τα βασικά της έξοδα για την τρέχουσα σεζόν. Για όποιον επιθυμεί να τη στηρίξει, μπορεί να μπει στον σύνδεσμο https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/GFR-FC

Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα της GFR F.C. ακολουθώντας τη σελίδα της στο Ιnstagram