«Το νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της φοροδιαφυγής. Κι εγώ θα πω ότι δεν είναι λογικό το 70% να δηλώνει τόσο μικρά εισοδήματα. Αλλά μια οριζόντια πολιτική πάντα είναι άδικη. Από αυτούς πρέπει να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα» τόνισε ο κ.Χατζηθεοδοσίου

Σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «δεν μπορεί να παίρνει ο εργοδότης λιγότερα χρήματα από τον εργαζόμενο», απάντησε πως «οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλες αυτές οι επιχειρήσεις όπου ουσιαστικά εργοδότης και εργαζόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο, ουσιαστικά είναι εργαζόμενοι, άρα δεν έχει εργαζόμενο η επιχείρηση. Το πρώτο επιχείρημα που ακούγεται δεν υπάρχει. Αυτός ο “επιχειρηματίας”, του εαυτού του εργαζόμενος και εργοδότης, είναι πρόσωπα που ταυτίζονται. Είναι πιθανό να έχει εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ. Γιατί φαίνεται περίεργο; Μετά την περίοδο των μνημονίων, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, έχουμε τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια».

«Τι κερδίζει βασικά η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο; 600 εκατομμύρια. Είναι ένας νόμος καθαρά φοροεισπρακτικός. Παίρνει 600 εκατομμύρια. Είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα 600 εκατομμύρια; Η απάντηση είναι η εξής: όταν κάνεις φορολογικό νόμο, πρέπει να πας σαν την γυναίκα του Καίσαρα, να αποδεικνύεις την εντιμότητα από πάνω προς τα κάτω. Μία πολυεθνική στην Ελλάδα μέσω των κυκλικών συνεργασιών που κάνει γλιτώνει τεράστια (ποσά από τα φορολογούμενα) κέρδη. Οι πέντε μεγάλες αλυσίδες που σήμερα έχουν το 88% του κλάδου των τροφίμων, πόσο φόρο πληρώνουν; Για να μπορούμε να συγκρίνουμε με τους υπόλοιπους, τι κάνουν».

Υπενθύμισε πως «το κράτος “χάρισε” 300 εκατ. ευρώ ΦΠΑ σε επιχείρηση στο αεροδρόμιο. Γιατί σε αυτόν πρέπει να “χαριστούν” και σε εμένα “δεν χαρίζονται”;» και τόνισε ότι «από τα 104 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην εφορία, τα 84 δισ. ευρώ τα οφείλουν 9.000 επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες 450.000 επιχειρήσεις οφείλουν μόνο 20 δισ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει και την αναλογία». «Το θέμα είναι ποιος φοροδιαφεύγει, ποιο είναι το μεγάλο ποσό που χάνεται. Όχι να ψάχνουμε την “μαρίδα” και να μην πηγαίνουμε στον “καρχαρία”», προσέθεσε.

Τόνισε επίσης πως «Όταν λέει, 11.000 ευρώ, σε θεωρώ νόμιμο. Ένας οδοντίατρου π.χ. που κερδίζει 100.000 ευρώ, αν δηλώσει 20.000 ευρώ είναι “μέσα στη νομιμότητα”, πάνω από 11.000 ευρώ. Με ποιο τρόπο σταματάει την συναλλαγή του οδοντίατρου και του ασθενή; Το “700 ευρώ με απόδειξη, 500 ευρώ χωρίς απόδειξη”; Άλλαξε κάτι σε αυτό; Υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί;». Μάλιστα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «πρόταση έχουμε γι’ αυτό: θα πρέπει όλες αυτές οι δαπάνες να εκπίπτουν από τη φορολογία ή να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση από τη φορολογία, ώστε ο καταναλωτής να απαιτεί απόδειξη».

Αναφέρθηκε επίσης και στην πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τους «φοροφυγάδες» λέγοντας: «Δεν μπορεί ευρωπαϊκή χώρα να ζητά ο πολίτης να καταδώσει κάποιον που είτε δεν έκοψε απόδειξη είτε δήθεν έκοψε πλαστό τιμολόγιο. Είναι λογική που θυμίζει SS, “τον καταδίδω και άρα θα πάρω 3.000 ευρώ”. Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να το πάρει πίσω, προσβάλλει την Ιστορία μας, την κουλτούρα μας. Τι κάνει, ουσιαστικά καλεί τον κόσμο να γίνει “κυνηγός κεφαλών”; Καταγγελίες μέχρι βρει κάποιος τρόπο να πάρει 3.000 ευρώ;».

Εξέφρασε επίσης φόβους για περιστάτικα «καταγγελιών λόγω εκδίκησης»: «Θέλω να σε εκδικηθώ; Σου κάνω καταγγελία. Ανώνυμη είναι. Μια χαρά παίρνεις χρήματα. Κάνεις την καταγγελία. Τα στοιχεία σου εννοείται ότι δεν είναι προς κοινοποίηση. Και όταν έρθει η ώρα να πάρεις το bonus, δείχνεις το email από το οποίο “έφυγε” η καταγγελία, αποδεικνύεις ότι είσαι εσύ. Πρακτικά, εγώ δεν είμαι εναντίον των καταγγελιών, είμαι εναντίον της αμοιβής στην καταγγελία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου «κάρφωσε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την συνεχή στήριξη των κερδών των τραπεζών εις βάρος των πολιτών. Όπως τόνισε, το πλαστικό χρήμα είναι κλειδί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αλλά ενώ στην ΕΕ οι χρεωστικές και πιστωτικές δουλεύουν με προμήθεια 0,2%-0,3%, στην Ελλάδα δουλεύουν με 0,8%-1%. «Άρα, ο επαγγελματίας θα δηλώνει το POS χαλασμένο, δεν θα το χρησιμοποιεί».