Με μία ανάρτηση επιχειρεί η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» να ασκήσει κριτική στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19. «Το κεντρικό ζήτημα στις εκστρατείες για μια καλύτερη ζωή πρέπει να σχετίζεται με τη χειραφέτηση, κάτι που συνεπάγεται μάλλον αγώνα για κοινωνική αλλαγή, παρά επικέντρωση στις ατομικές εμπειρίες, την προσωπική τραγωδία, την “αποκατάσταση” κ.λπ. Η αναπηρία αποτελεί ένα κοινωνικό δημιούργημα και όχι συνέπεια της κατάστασης του βιολογικού σώματος» αναφέρει.

«Πολλοί ανάπηροι βιώνουν τη μέγιστη ιατρική παρέμβαση που, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ακατάλληλη και στη χειρότερη συνιστά καταδυνάστευση» τονίζει το μήνυμα της ανάρτησης, μιλώντας για αναπηροποίηση παθολογικοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Η φωτογραφία της ανάρτησης υπενθυμίζει την κριτική στις κατασκευασμένες έννοιες ασθένεια, υγεία και κανονικότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη δημοσίευση:

«ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ

Όχι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, διότι όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

– Κριτική για τις οδηγίες που παρέχονταν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων στους γιατρούς στις ΗΠΑ, αποκλείοντας από την ίση ιατρική μεταχείριση τους ανάπηρους ασθενείς.

– Κριτική γιατί ΔΕΝ βρίσκουμε στατιστικά στοιχεία διαθέσιμα για τους θανάτους από την COVID-19 που να αφορούν σε ανάπηρα άτομα και σε άτομα με χρόνιες βλάβες ενώ η Αγγλία και η Ουαλία μέσω της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας τους μας ενημερώνουν ότι σχεδόν 6 στους 10 (59,5%) συνολικά θανάτους από την COVID-19 ήταν ανάπηρα άτομα.

– Κριτική στην ευγονική συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 5/11/2020 όπου έγιναν εκτεταμένες αναφορές στην «ποιοτική μετάβαση προς τον θάνατο», «στην καθημερινή πρακτική για ανθρώπους με πολλαπλά προβλήματα υγείας», σε «παρατεταμένη διαδικασία θανάτου», στο ότι «οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά σε συνεννόηση με τους γιατρούς να μην διασωληνώνουν τους αγαπημένους τους».

– Κριτική διότι το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εξαναγκάζεται να εκδώσει απόφαση επειδή το κοινοβούλιο παραβίασε το σύνταγμα και επιτρέπει τη διαλογή των ανάπηρων στα νοσοκομεία και διέταξε να διορθώσει την κατάσταση «χωρίς καθυστέρηση».

– Κριτική στην διευθύντρια του CDC που πρόσφατα δικαιολόγησε τους θανάτους επειδή το 75% ήταν άτομα που είχαν τουλάχιστον 4 υποκείμενα νοσήματα και άρα δεν ήταν εξαρχής υγιείς.

Και ναι, ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και στο ερώτημα «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» οι απαντήσεις δεν βρίσκονται αποκλειστικά στην βιολογία διότι αποτελεί κυρίως βιοπολιτικό ζήτημα».