Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο πολυ-ισοβίτης, καταδικασμένος για τη δράση του ως μέλος της ΕΟ17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, συμπλήρωσε 19 χρόνια στη φυλακή. Με βάση τον ποινικό κώδικα που ίσχυε μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2019, και κατά την έκτιση της ποινής του, είχε θεμελιώσει δικαίωμα για απόλυση υπό όρους και μάλιστα έχοντας εκτίσει το προβλεπόμενο (19 χρόνια).

Από την 1η Ιουλίου του 2019, ο νέος ποινικός κώδικας (του ΣΥΡΙΖΑ) έκανε πολύ αυστηρότερη τη σχετική νομοθεσία, εισάγοντας την 25ετία για αντίστοιχο αίτημα. Κι αυτό σημαίνει ό,τι από κει και ύστερα ίσχυαν άλλες διατάξεις. Για όσους ήδη τότε εξέτιαν ποινές, όλους, ίσχυε ο προηγούμενος ποινικός κώδικας, όχι μόνο γιατί η αναδρομική ισχύ δεν προβλέπεται για τέτοιους νόμους αλλά και γιατί, βάσει του περίφημου νομικού μας πολιτισμού, από δύο νόμους πάντα εφαρμόζεται αυτός που είναι πιο ανθρώπινος, πιο πολιτισμένος, πιο ευεργετικός για τον κατηγορούμενο ή φυλακισμένο. Μάλιστα, αυτό προβλέπεται και με ρητή διάταξη του ίδιου του νέου ποινικού κώδικα (άρθρο 465), ενώ στο άρθρο δύο του επαναλαμβάνεται ως γενική αρχή η σε κάθε περίπτωση εφαρμογή της ευμενέστερης για τον κατηγορούμενο διάταξης που ίσχυσε από την τέλεση του αδικήματος μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη.

Πέραν αυτών, που αφορούν στο νόμο, και θεωρούνται δεδομένα ακόμη και από τους πρωτοετείς της νομικής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε και κάτι ακόμη υπέρ του: τις βλάβες της υγείας του, μετά την πολυήμερη και βλαπτική απεργία πείνας στην οποία κατέβηκε διεκδικώντας ένα ακόμη δεδομένο για όλους – πλην του ίδιου αυτού- δικαίωμά του, την άδεια.

Με λίγα λόγια, η αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αν είμασταν «κράτος δικαίου» κι όχι τσιφλίκι της οικογένειας Μητσοτάκη, ήταν το λογικό, αναμενόμενο, ορθό και επιβεβλημένο.

Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά στα χρονικά, ανατρέποντας το νομικό καθεστώς και θεμελιώδεις αρχές του Δικαιου, η πρόταση της Εισαγγελέως Λαμίας κας Παπακώστα, και η ερμηνεία του νόμου την οποία αυτή (;) αποφάσισε, θεωρούν όσα ως σήμερα ίσχυαν ως απαράδεκτα και άρα η αναδρομική ισχύς είναι επιβεβλημένη.

Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η ερμηνεία της είναι συνέχεια μιας «λογικής», η οποία κατασκευάστηκε ακριβώς για τον ίδιο κρατούμενο, προ τριετίας, όταν η εξουσία αποφάσισε να του στερήσει την άδεια που του είχε αναγνωριστεί. Ερμηνεία που ανέλαβε να εκφράσει προς τα έξω ο γνωστός, εν αποστρατεία, εισαγγελέας κ. Σανιδάς, που εν ενεργεία διέπρεψε με τις ακραία συντηρητικές του θέσεις, για να βάλουμε το θέμα ευγενικά. Ας θυμίσουμε ό,τι ήταν εκείνος που, από τη θέση του εισαγγελέα, είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την παρακολούθηση των δημοσίων χώρων με αστυνομικές κάμερες, παρά την αντίθετη άποψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και εκείνος που αποφάσισε «να μην διαβιβάσει αμελλητί τον φάκελο της υπόθεσης Βατοπεδίου στην Βουλή», κάνοντας λόγο «περί περιπλανεθέντων υπουργών πριν η έρευνα των αρμοδίων εισαγγελέων ολοκληρωθεί», όπως αναφέρει η wikipedia, που προσθέτει ό,τι «στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 ο υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου ζητώντας του να διερευνήσει εάν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για κατάχρηση εξουσίας του Γιώργου Σανιδά».

Αυτός είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος ο οποίος αρθρογράφησε στο «Ποινική Δικαιοσύνη» – και κατόπιν πήραν το άρθρο του τα γνωστά και μη εξαιρετέα σάιτς και το κάνανε σημαία – υποστηρίζοντας πως υπήρχε νομικό κενό, και άρα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των βαρυποινιτών και πολυ-ισοβιτών ο νέος ποινικός κώδικας.

Ο κος εισαγγελέας απεδείχθη πολύ χρήσιμος και το σκεπτικό του υιοθέτησαν οι δικαστές του Βόλου για να απορρίψουν την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα (και μονον εκεί και μόνον γι αυτόν). Λίγους μηνες μετά ο Άρειος Πάγος άδειασε τον κο Σανιδά και το σκεπτικό του, και οι δικαστές του Βόλου αναγκάστηκαν να βρουν άλλη αιτία για να απορρίψουν εκ νέου την αίτηση για άδεια του συγκεκριμένου κρατούμενου. Η φοβερή «λογική» Σανιδά ξεχάστηκε, για να επανέλθει σήμερα, μέσω Λαμίας, και πάλι για τον συγκεκριμένο κρατούμενο, που όπως φαίνεται, ορισμένοι πιστεύουν πως δεν δικαιούται να ισχύσει και εκείνον το Δίκαιο που ισχύει εδώ και δεκαετίες για όλους τους άλλους.

Για να το επικαιροποιήσουμε, ως σκεπτικό, και να φανεί ο παραλογισμός, ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του εμβολιασμού. Έστω ό,τι νομοθετείται σήμερα η ποινικοποίηση της άρνησης εμβολιασμού και αποφασίζεται να διώκονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο νόμος κανονικά ισχύει από την στιγμή της ψήφισής του και όχι αναδρομικά. Κανείς από όσους έχουν αρνηθεί παλαιότερα να εμβολιαστούν δεν μπορεί να διωχθεί για κάτι που έγινε πριν την ψήφιση του νόμου. Αυτό οφείλει να ισχύει, στον περίφημο νομικό μας πολιτισμό. Και, γενικώς, ισχύει. Εξαιρείται μόνον ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η (μη) λογική του εισαγγελέα Σανιδά, λοιπόν, υιοθετείται σήμερα από την Εισαγγελέα της Λαμίας, μόνο και μόνο γιατί ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ειδικής κατηγορίας κρατούμενος, στον οποίο το (μητσοτακικό) Κράτος έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την βαρβαρότητά του. Είναι η λογική που αναπαράγεται από τους ανθρώπους της κυβέρνησης και της λίστας Πέτσα, και που, δυστυχώς, υιοθετείται και από δικαστήρια, αφήνοντάς μας όλους έκθετους σε μία κατ’ επιλογήν εφαρμογή των νομικών διατάξεων.

ΥΓ Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μαθαίναμε πως θα προστεθεί ένα ακόμη βασανιστήριο σε όσα υποβάλλεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Του ανακοινώθηκε ό,τι θα τον μεταφέρουν σε κελί με άλλους κρατουμένους, με την υγεία του να μην έχει αποκατασταθεί ακόμη, με αδυναμία να περπατήσει – κινείται με καροτσάκι-, και υπό ειδική διατροφή, έξι μόλις μήνες μετά την απεργία πείνας, και, το κυριότερο, μετά από κοντά 20 χρόνια μόνος του σε κελί – κάτι που εθιμικά ισχύει για όλους τους ισοβίτες… Να υπενθυμίσουμε ότι αυτές τις μέρες οι χρυσαυγίτες οδηγήθηκαν σε αγροτικές φυλακές και την απόφαση υπερασπίζονται εκείνοι που όταν βρίσκονταν (νομίμως) σε αγροτική φυλακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας θεωρούσαν ότι του δίδονται «προνόμια».

Ο κατήφορος έχει ήδη ξεκινήσει, και πάτος δε φαίνεται….