Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ έντονη, μία εξαιρετικά ταραγμένη εβδομάδα. Μία εβδομάδα που πήρε τη σκυτάλη από ένα Σαββατοκύριακο που μέτρησε 211 απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον κορονοϊό, και κατά τη διάρκειά της, έχασαν ακόμα τη ζωή τους 691 πολίτες. Η πλέον πολύνεκρη εβδομάδα για τη χώρα μας από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ η προηγούμενη κατέγραψε την απώλεια 524 ακόμα ανθρώπων.

Για να έχει κανείς συνολικότερη εικόνα για την εβδομάδα που πέρασε, και για το τι άφησε πίσω του ο Πρωθυπουργός όταν φόρεσε το κράνος του και καβάλησε τη σέλα του ποδηλάτου του μετά της συζύγου του για να ξεσκάσει «γιατί είναι ανθρώπινος», θα χρειαστεί να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην εβδομάδα που πέρασε. Κρατηθείτε και ακολουθήστε:

Η περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε με νέο επικοινωνιακό σόου της αστυνομίας σε πρώην κατειλημμένο κτίριο στα Εξάρχεια, και συνεχίστηκε με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να ωρύεται σε πρωινή εκπομπή πως «Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε!», ενώ ώρες αργότερα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωνε πως «τα καταφέραμε καλά», και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραφε ως σχέδιο για ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας τον εμβολιασμό. Έγινε γνωστό πως προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται σε μία από τις «επιταχθείσες» -και στο χείλος του γκρεμού- ιδιωτικές κλινικές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε προϋπολογισμό για την Υγεία του 2021 πετσοκομμένο κατά 600 εκατ. ευρώ, με την «υπόσχεση» για διάθεση χρημάτων από το αποθεματικό. Και πάλι ο Στ. Πέτσας, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση δίνει κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ με θολές εξασφαλίσεις στην Aegean, με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει λίγο αργότερα πως ακυρώνει την πληρωμή των τόκων για το 2020 για τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών, με το κρατικοποίηση χρέους 2 δισ. ευρώ. Τέλος, έγινε γνωστό πως η Δικαιοσύνη ερευνά την παρουσία των τριών πολιτικών αντιπάλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των ηγετών του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιννη Βαρουφάκη, για τις πολιτικές εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου, την ώρα που ανακοινωνόταν ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων από την αρχή της πανδημίας, δραματικό «ρεκόρ» που θα έσπαγε συνεχώς τις επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη, η ημέρα ξεκίνησε με την κυνική και ανάλγητη δήλωση του δεξιού χεριού του Πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, για την αξία των ΜΕΘ, καθώς και με την επίρριψη ευθυνών από τον ίδιο στους επιστήμονες και στην «μετάλλαξη» του ιού, ένα fake news που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε εγκαινιάσει ο Άδ. Γεωργιάδης. Το νέο μνημόνιο, γνωστό ως «Έκθεση Πισσαρίδη», δημοσιοποιείται, με κορυφαία σημεία του την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλισης και της κοινωνικής ασφάλισης, τον κανιβαλισμό της οποιασδήποτε περιουσίας και τον στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδήσεις για υγειονομικούς που χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία της χώρας έρχονται στη δημοσιότητα, όπως μίας νοσηλεύτριας στη Δράμα, μαζί με εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες κρούσματα υγειονομικών, την ώρα που επανέρχεται τριψήφιος ο αριθμός των θυμάτων. Ο Πρωθυπουργός προκηρύσσε ασμένως θέσεις αορίστου χρόνου για γιατρούς με συμβάσεις στις ΜΕΘ, εξαγγελία που όμως έχει ξανακάνει, ενώ γνωστοποιείται πως ασθενής με κορονοϊό πέθανε περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ. Η Τουρκία θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών με τρεις NAVTEX.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 2 εκατομμύρια επαγγελματίες, περικοπή ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τα ταμεία του ΟΑΕΔ και προγράμματα επιμόρφωσης και απασχόλησης, επιτιθέμενη στην αντιπολίτευση που δεν το ψήφισε και κανιβαλίζοντας πλήρως τη δημόσια σφαίρα. Γίνονται γνωστά εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού σε αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, ενώ η αστυνομία στήνει επιχείρηση κατατρομοκράτησης με εννιά (συν πέντε) προσαγωγές γυναικών και όχι μόνο που συμμετέχουν σε συμβολική δράση κατά της έμφυλης βίας, με τις έντεκα να μετατρέπονται αργότερα σε συλλήψεις. Ανακοινώνεται πως θα δοθούν επιπλέον χρήματα στα συστημικά ΜΜΕ, με αφορμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, την ώρα που οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 600. Το πρωτογενές έλλειμα του προϋπολογισμού μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους υπολογίζεται πλέον στα 9 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δηλώνει το αμίμητο «Χτίσαμε όλους αυτούς τους μήνες μία σχέση εμπιστοσύνης, διαφάνειας και εγκυρότητας», και φιλοξενεί στη συνέντευξη Τύπου τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θεωρητικολογώντας για το έργο του Οργανισμού που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της πανδημίας.

Την Πέμπτη απεργούν υγειονομικοί υπάλληλοι και γιατροί της χώρας, εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δάσκαλοι και καθηγητές, ναυτεργάτες, οικοδόμοι και ένας τεράστιος πληθυσμός εργαζομένων της χώρας, ενώ την ίδια ώρα, τα τηλεοπτικά κανάλια «διαφημίζουν» τις πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, επειδή το σύστημα εκεί αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Δημοσιοποιείται νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη για διπλασιασμό των ορίων για τις απευθείας αναθέσεις, οι κλινικάρχες επιτάσσουν την κυβέρνηση με διπλάσια νοσήλεια και για τις απλές νοσηλείες Covid 19, εκτός από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήδη ισχύει το ίδιο, ενώ η Aegean ξεκινάει τις πρώτες δεκάδες απολύσεις παρά την κρατική ενίσχυση. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατηγορεί δημόσια τον Πρωθυπουργό πως δεν τήρησε τα μέτρα που προέβλεπαν καραντίνα μετά την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν ο δεύτερος προέκυψε θετικός, ο Στ. Πέτσας προχωράει στην έμμεση παραδοχή για την γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη ως «εστία υπερμετάδοσης», ενώ κυβέρνηση και Βελόπουλος προχωρούν στην άρση της ασυλίας της βουλεύτριας του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, μετά από μήνυση ένωσης αστυνομικών που διαμαρτυρήθηκαν για αναφορές της κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σημειώνει νέο υψηλό, η Ελλάδα ξεπερνά τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο μέσο όρο εβδομαδιαίων απωλειών, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι συγκρίνονται πια με τα υψηλότερα επίπεδα των Ηνωμένων Πολιτών της Αμερικής τον Απρίλιο.

Την τελευταία καθημερινή της εβδομάδας, την Παρασκευή, αποκαλύπτεται πως παρά τα μηδαμινά κρούσματα που ανακοινώνονταν όλο το καλοκαίρι από τα νησιά έγιναν δεκάδες αεροδιακομιδές, την ώρα που ο Β. Κικίλιας καταρρέει σε τηλεοπτική εκπομπή, κατηγορώντας τους κατοίκους της Δράμας για το θανατικό που έχει απλωθεί στην πόλη και το νοσοκομείο, ενώ στο τέλος, χάνει την ψυχραιμία του σε ερώτηση αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού και αποχωρεί, σκορπίζοντας ενθουσιασμό και «αίσθημα δικαίωσης» με την ντροπιαστική συμπεριφορά του στους αντιεμβολιαστές ανά την επικράτεια. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχωρεί μία αξέχαστη συνέντευξη, κατά την οποία υποστηρίζει πως στους αστυνομικούς «δεν κολλάει έξω ο ιός», στο Εφετείο κολλούσε, αστυνομική βία δεν υπάρχει, και τέλος, ζητάει «συγγνώμη» στις 9 φεμινίστριες του Συντάγματος, την ώρα που οι ίδιες αντιμετωπίζουν δικογραφία για τη σύλληψή τους. Αποκαλύπτονται σκανδαλώδεις αναθέσεις άγονων γραμμών με εκατομμύρια για ταχύπλοα που θα εξυπηρετούν νησιά που εξυπηρετούνται ήδη, ενώ διεθνή ΜΜΕ, αποκαλύπτουν πως για τις ντροπιαστικές και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα είναι συνένοχος ακόμα και ο επικεφαλής της Frontex. Ο αριθμός των νεκρών σκαρφαλώνει και πάλι σε τριψήφιο αριθμό, ενώ ανακοινώνεται πλαφόν στην τιμή των τεστ κορονοϊού, εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά από την εξασφάλιση κερδών για τους κλινικάρχες που αγγίζουν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, την περιοχή της χώρας που αιμορραγεί περισσότερο, και στήνει επικοινωνιακό σόου μόνο με μέλη της κομματικής οργάνωσης της περιοχής, αρνούμενος να δεχθεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια επιθεωρεί ένα «γιαπί», το οποίο κατά τον ίδιο θα μετατραπεί σε ΜΕΘ, τουλάχιστον μετά τον δεύτερο, ίσως και το τρίτο κύμα, και υπόσχεται «νέο ΕΣΥ». Το βράδυ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός απωλειών της πανδημίας, με 121 νεκρούς, την ώρα που οι φωτογραφίες από την ανατριχιαστικά παλαιοκομματικη και εμετικά ανάλγητη βόλτα του στην πόλη κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποία σταματάει στο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο της συζύγου του για να ψωνίσει τσουρέκια, κάνουν τον γύρω του διαδικτύου.

Την Κυριακή, τα πρωτοσέλιδα δύο δεξιών εφημερίδων, «Τα Νέα» και η «Δημοκρατία» αποκαλύπτουν μία ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό του ΕΟΔΥ για πλασματικά στοιχεία στους επιστήμονες, τα οποία γεμίζουν ανασφάλεια τους πολίτες για την επιδημιολογική παρακολούθηση της πανδημίας, με τον Οργανισμό να αρκείται στις τραμπικές απαντήσεις «fake news», δίχως την παραμικρή απάντηση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει καρφωμένος επάνω από τους 600, ενώ σε πολλά μέρη της χώρας δεν υπάρχουν πλέον άλλες διαθέσιμες, ενώ άλλα δημοσιεύματα περιγράφουν ένα σκηνικό συγκάλυψης στη διερεύνηση της τραγωδίας στο Μάτι, με «εξαφάνιση στοιχείων» και πλαστογράφηση που ρίχνουν σκιά πλέον στην παρούσα κυβέρνηση.

Αυτή ήταν η εβδομάδα που πέρασε, σχεδόν σε τίτλους. Μερικές από τις ειδήσεις μπορεί να έχουν ξεφύγει, ενώ κάποιες από αυτές δεν περιγράφονται με μία απλή παράθεση. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω παράγραφοι δίνουν μία «ακτινογραφία» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς να περιλάβουμε άλλα σημαντικά γεγονότα. Και η εικόνα που περιγράφεται είναι επιεικώς καταστροφική.  Για να καταλάβει κανείς την τάξη του μεγέθους της καθημερινής χειροτέρευσης της πορείας της πανδημίας στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, την ημέρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης -ψευδώς- πως «Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο», η χώρα μας θρηνούσε 157 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, και κάτι λιγότερο από 8 ανά 100.000 πληθυσμού σε βάθος εβδομάδας. Σήμερα, τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών μετρούν 231 νεκρούς ανά εκατομμύριο και σχεδόν 12 απώλειες ανά 100.000 κατοίκων την τελευταία εβδομάδα. Και χωρίς να λάβουμε υπόψη τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τις 2.500.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδες λοιπόν βρέθηκε ο Πρωθυπουργός στην Πάρνηθα, με ποδήλατο και μετά συζύγου, ανάμεσα σε πολίτες με τους οποίους συνωστίστηκε για να φωτογραφηθεί χωρίς μέτρα προστασίας και μάσκες, με προκλητικά ερωτήματα για το τι μέτρα ισχύουν για εκείνον και τους «δικούς» του, για το τι παράδειγμα δίνει και πως στέκεται απέναντι στους περιορισμούς που βιώνουν οι πολίτες, αλλά και απέναντι στο δράμα που βιώνει η χώρα.

Δεν ξέρω ποιες είναι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, που στόχευε η παρουσία του, ούτε φυσικά και το τι ακριβώς έχει στο κεφάλι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρω, σε περίπτωση που μας διαφεύγει, πως ο Κυριάκος είναι ένας Μητσοτάκης. «Τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις» είχε πει στη Φώφη Γεννηματά τον περσινό Οκτώβριο, αναφορικά με τις αποφάσεις του για το πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν ξέρω τι είδους αποφάσεις θα μπορούσε να λάβει ανάμεσα σε δέκα άτομα, μερικές θορυβώδεις μηχανές και με τη σύζυγο να αλωνίζει την Πάρνηθα. Όμως κατά πως φαίνεται, σύντομα θα αναγκαστεί να πάρει τα βουνά και πάλι. Για να λάβει πραγματικά σημαντικές αποφάσεις.