«Μα είναι γνωστό, όλοι το γνώριζαν» απαντούσε ο -νεοδιορισθέντας τότε, και- εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, όταν μετά την επιλογή του για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε κληθεί να απαντήσει για την σύγκρουση συμφερόντων του με την προηγούμενη ιδιότητά του, ως σύμβουλος της Lamda Development. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η σύγκρουση παραμένει ενεργή και προκλητική και σε άλλες «επενδύσεις», ρίχνοντας βαριές σκιές στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, την πραγματικότητα αυτή ανακάλυψαν πρόσφατα οι δήμαρχοι του Πόρου και των Εχινάδων Ξηρομέρου, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με αρμόδιο άνθρωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας» στις περιοχές τους. Έκπληκτοι, ανακάλυψαν πως ο άνθρωπος που έχει υπογράψει τις μελέτες για την υλοποίηση των έργων, είναι ο ίδιος άνθρωπος που είναι σήμερα υφυπουργός Περιβάλλοντος, στο πρόσφατο παρελθόν ως πολεοδόμος και χωροτάκτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που επικαλείται την απάντηση του γραφείου του, ο υφυπουργός Οικονόμου, ως μελετητής, έχει συνυπογράψει τις δύο μελέτες για τη βιομηχανική καλλιέργεια. Η πρώτη, για την θεσμοθέτηση ισάριθμων Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) υπεβλήθη τον Οκτώβριο του 2016, και η δεύτερη για τις νήσους Εχινάδες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα.

Περιττό να σημειωθεί και για τους δύο δημάρχους πως όταν επιχείρησαν να συναντηθούν με τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, εκείνος τους παρέπεμψε στον υφυπουργό Οικονόμου, και εκείνος με τη σειρά του σε τρεις συνεργάτιδές του, που δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν οποιοδήποτε σχέδιο ματαίωσης των έργων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σχολιάζει τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ως «απαράδεκτο και προσβλητικό», ενώ από το δελτίο τύπου του δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, προκύπτει πως ο υφυπουργός εμφανίστηκε ως «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος», χαρακτηρίζοντάς το αγενή και προσβλητικό.

Για την ιστορία, κατά το δημοσίευμα, «η υπό έγκριση ΠΟΑΥ στις Εχινάδες έχει συνολική έκταση 16.000 στρέμματα και χωρίζεται σε 10 θαλάσσιες ζώνες, ενώ μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών. Στον Πόρο, η ΠΟΑΥ θα αποτελείται από δύο ζώνες παραγωγής και μία ζώνη υδρανάπαυσης. Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι προτεινόμενες ζώνες παραγωγής ανέρχεται σε 2.689,83 στρέμματα, ενώ οι μισθωμένες εκτάσεις στο σύνολο της ΠΟΑΥ καταλαμβάνουν έκταση 275 στρεμμάτων».

Όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα, τα παραπάνω σημαίνουν αύξηση της συνολικής έκτασης των μισθωμένων εκτάσεων κατά 189,47% (180 στρέμματα), εκ των οποίων το 105,26% (100 στρέμματα) αφορά την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και το 84,21% (80 στρέμματα) νέες εκτάσεις. Όπως είναι εύλογο, οι δήμοι και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς τόσο μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες απειλούν με υποβάθμιση που θα πλήξει τόσο τον τουρισμό, όσο και την ποιότητα ζωής στις περιοχές αυτές.