Η παραίτηση του αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς που αφορά σε εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, μεταξύ του 2016 και του 2018, σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών έβαλε το ζήτημα παραιτήσεων πολιτικών προσωπικοτήτων ξανά στο τραπέζι.
Κάνοντας μία χρονική και γεωγραφική αναδρομή, συναντάμε αρκετά πολιτικά πρόσωπα που παραιτήθηκαν άλλοτε για κατηγορίες που επιβεβαιώθηκαν, άλλοτε για υποψίες κι άλλοτε για λόγους ευθιξίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει, ωστόσο, αποδείξει ότι απέχει παρασάγγας από τη λογική της παραίτησης σε οποιοδήποτε σύννεφο την επισκιάζει. Υπόθεση Novartis, λίστα Πέτσα, τοποθέτηση Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο με τις ευλογίες Μενδώνη, είναι μερικά από τα περιστατικά που κυβέρνηση και σχετικές λοιπές εξουσίες έβαλαν εξόφθαλμα κάτω από το χαλάκι.
Στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
- Το 2018, υφυπουργός στην Αγγλία υπέβαλε παραίτηση επειδή καθυστέρησε να πάει στη Βουλή.
- Το 2020, η υπουργός Παιδείας στην Εσθονία παραιτήθηκε γιατί πήγαινε τα παιδιά της σχολείο με κρατικό αυτοκίνητο.
- Η τέως υπουργός Εργασίας της Αυστρίας, Κριστίν Άσμπαχερ, υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας το 2020. Η ίδια κατηγορήθηκε για υποκλοπή πληροφοριών για την πτυχιακή της εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Αν και αρνήθηκε τα πάντα, αποφάσισε να αποσυρθεί για να προστατεύσει την οικογένειά της.
- 20 Φεβρουαρίου 2020 κι ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής, Γκονζάλεζ Γκαρσία, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ και αποφάσισε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Ο 71χρονος δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκι, είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική εκπομπή πως χάρη στη μακρόχρονη φιλία του με τον Γκαρσία, μπόρεσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού νωρίτερα από τους υπόλοιπους εκτός σειράς. Προς αποφυγή σκανδάλου ο τελευταίος αποσύρθηκε και δεν είναι η μοναδική παραίτηση γι’ αυτόν τον λόγο.
- Η υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ελίζαμπεθ Αστέτε, ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 15 Φεβρουαρίου 2021, όταν έγινε γνωστό πως εκείνη κι άλλα κυβερνητικά στελέχη έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν καν εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα πολλάκις έχουν κυκλοφορήσει τέτοιες αναφορές, χωρίς καμία επίπτωση στους εμπλεκόμενους.
- Η πρώην υπουργός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σουηδίας και νεότερη υπουργός στην ιστορία της χώρας, Άιντα Χατζιάλικ, υπέβαλε την παραίτησή της το 2016. Έχοντας δεχθεί κλήση από την τροχαία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θεώρησε πως ήταν απαραίτητο να αποσυρθεί.
- Μάιος 2021. Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Αρά Αϊβαζιάν υπέβαλε την παραίτηση του με φόντο την τεταμένη και εκρηκτική κατάσταση στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Τον περασμένο Νοέμβριο – και μετά την πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση για την παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν- είχε παραιτηθεί κι ο υπουργός Εξωτερικών Ζοράμπ Μνατσακανιάν.
- Την παραίτησή του υπέβαλε το προηγούμενο έτος ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Νασίφ Χίτι, στον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Ν. Χίτι φέρεται να διαφωνούσε με πρακτικές της κυβέρνησης, διακρίνοντας καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
- 2021. Η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Ζίγκριντ Κάαγκ υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, αφού η πλειονότητα των μελών του κοινοβουλίου έκρινε ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την απομάκρυνση των προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Από το κραχ έως το 2018
Τα παραπάνω είναι ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα παραιτήσεων. Στην Ελλάδα τα περισσότερα έχουν σχολιαστεί με χιουμοριστικό τρόπο, κυρίως γιατί για τα δεδομένα των δικών μας πολιτικών και των σκανδάλων που τους τριγυρίζουν επί χρόνια, αυτά θεωρούνται «ψύλλου πήδημα».
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, και στην Ελλάδα έχουν υποβάλλει πολιτικοί την παραίτησή τους. Ο Ευθύμης Κάλφας, κατέγραψε για τη Lifo, παραιτήσεις υπουργών στον Ελλαδικό χώρο:
- Το 2018, την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από την Κυβέρνηση αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας δεκτή την παραίτηση της Αναπληρωτού υπουργού Εργασίας καθώς αποκαλύφθηκε πως λάμβανε το επίδομα ενοικίου για δύο χρόνια.
- Κώστας Σημίτης. Το 1987, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αποφασίζει να αλλάξει την σταθεροποιητική πολιτική, με τον υπουργό Οικονομικών, Κώστα Σημίτη, να υποβάλλει γραπτώς την παραίτησή του καθώς διαφωνούσε με την «φιλολαϊκότερη» πολιτική που θα έδινε παροχές στους πολίτες.
- Σταύρος Δήμας. Ένα λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον Σταύρο Δήμα (υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη) και την Μαρίκα Μητσοτάκη (σύζυγο του πρωθυπουργού) ήταν ο λόγος της παραίτησής του το 1991.
- Αντώνης Σαμαράς. Η διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το χειρισμό του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, τον οδηγεί τον Απρίλιο του 1992 εκτός Κυβέρνησης.
- Αναστάσιος Πεπονής. Το πιο γνωστό επίτευγμα του Αναστάσιου Πεπονή είναι η ίδρυση του ΑΣΕΠ το 1994, που οδήγησε τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην παραίτηση του καθώς πολλοί συνάδελφοί του υπονόμευαν το νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί.
- Σάββας Τσιτουρίδης. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Σάββας Τσιτουρίδης υποβάλει την παραίτησή του από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λόγους ευθιξίας μετά το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την καταγγελία για παράτυπη μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο της Αθήνας. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2007, όταν ο Σάββας Τσιτουρίδης, παραιτήθηκε και από Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με αφορμή τις εισαγγελικές έρευνες για χρηματιστηριακές πράξεις του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου στο διάστημα 1999-2000.
- Γιώργος Βουλγαράκης. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008 ο Βουλγαράκης ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και για λόγους ευθιξίας θα υποβάλλει την παραίτησή του από το κυβερνητικό σώμα, μετά από κατηγορίες που αφορούσαν την εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
- Βασίλης Μαγγίνας. Η παραίτηση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το 2007 ήρθε μετά από την κατηγορία ότι κατείχε πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας έχει χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί, σε χωροταξική ζώνη που δεν είναι οικιστική.
- Ντίνος Ρόβλιας. Η πρώτη παραίτηση από την Κυβέρνηση Παπανδρέου ήρθε από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Ρόβλια, τον Δεκέμβριο του 2009 ο οποίος παραιτήθηκε κατόπιν δημοσιευμάτων που εμφάνιζαν το πολιτικό γραφείο του να ασχολείται με αιτήματα μεταθέσεων αστυνομικών και στρατιωτικών.
- Παναγιώτης Σγουρίδης. Στο κοντινό 2016, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα οι πρώην Πρωθυπουργοί Σαμαράς και Παπανδρέου, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Προκλήθηκε τεράστιος πολιτικός σάλος με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να υποβάλλει παραίτηση.
Αυτές οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν στη Lifo είναι οι πιο πολύκροτες, αλλά στη χώρα διαχρονικά πολλά σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, με τα περισσότερα σταδιακά να ξεθωριάζουν από τη ροή ειδήσεων και καμία τιμωρία να μην υπάρχει για τους εμπλεκόμενους. Το σκάνδαλο Τόμπρα, το σκάνδαλο του καλαμποκιού, το σκάνδαλο επί ΠΑΣΟΚ με Κοσκωτά, Τσοβόλα, το κραχ του χρηματιστηρίου, SIEMENS, NOVARTIS, Mονή Βατοπεδίου, ο Άκης στη φυλακή, λίστα Λαγκάρντ και πάει λέγοντας…
Οι σκιές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Και φτάνουμε στο σήμερα. 2019 και η «Αγία» οικογένεια αναλαμβάνει τα ηνία. Ας εστιάσουμε στα σύννεφα που επισκιάζουν την «κανονικότητα» που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται. Μια κανονικότητα με μπόλικο άρωμα σκανδάλων που η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε αρχές του 2021.
- Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έχει πολλάκις συζητηθεί για σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης, έχει γνωστοποιήσει τις περισσότερες εξ αυτών.
- 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρία η οποία διαχρονικά ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων.
- 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29/03/2020, καταθέτει προσφορά στις 30/03/2020 και αναλαμβάνει προμήθεια του ελληνικού δημοσίου.
- 300.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας, σε εταιρία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά.
- 47.000 ευρώ απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για τις ανάγκες των Καταστημάτων Κράτησης, σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων
- 229.000 ευρώ σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη και διακόσμησης σπιτιού.
- 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τα Καταστήματα Κράτησης, με τιμή μονάδας 17,50 ευρώ.
- Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αναθέτει με απευθείας ανάθεση σε «νεοϊδρυθείσα» εταιρεία έργο συνολικού ποσού 250.000 ευρώ για κατασκευή ηλεκτρονικής αγοράς.
- Ο μετακλητός διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ματιάτος, ξεκινά τη διαδικασία ανάθεσης έργου για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα, ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη, αλλά… με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης.
- Το υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σε ανάθεση συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις συμβάσεις κατασκευής δομών.
- Η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται rapid test συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ σε 4πλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά.
- Εμβολιασμοί εκτός σειράς. Περιστατικά έχουν καταγγελθεί στο ΚΑΤ, το ΑΤΤΙΚΟΝ, σε νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για τα οποία το TPP έχει γράψει. Στις αρχές Ιανουαρίου εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σωτηρία», κατήγγειλαν ότι υπουργοί και οι οικογένειές τους, φίλοι και γνωστοί επιχειρηματίες στους κομματικούς κύκλους της ΝΔ προηγήθηκαν του νοσοκομειακού προσωπικού στη σειρά των εμβολιασμών. Έγιναν μαζικοί και εκτός λίστας εμβολιασμοί σε γαλάζια κομματικά στελέχη του δήμου Καλλιθέας στην Αθήνα κατά το διήμερο του χιονιά πριν από δυο εβδομάδες.
- Παραδέχτηκε εκτός σειρά εμβολιασμό ο γαλάζιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου. Αποκορύφωμα, στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη κομματικά στελέχη πήραν τη θέση παιδιών με αναπηρία.
- Εκατομμύρια στη Cisco, εκατομμύρια για τον Μεγάλο Περίπατο, 31 εκατ. στην ενίσχυση της ΕΛΑΣ εν μέσω πανδημίας, αγορά Γαλλικών φρεγατών σε πιο ακριβή τιμή από την Αίγυπτο...
Τούτη η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές από την αρχή της διακυβέρνησής της πως με τις ευθύνες θα είναι μαλωμένη. Πώς λένε ότι αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι, έτσι και η κυβέρνηση αποφεύγει τις ευθύνες. Μάταια περιμένουμε τόσους μήνες έστω ένα υποτυπώδες «φταίμε» για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την καταστροφή της Εύβοιας και άλλων περιοχών από φωτιές το καλοκαίρι του ’21. Τούτη η κυβέρνηση έχει γαντζωθεί στην καρέκλα.