Συγκεκριμένα, ο αμερικανός νεοφασίστας Μάθιου Χάιμπαχ δήλωσε ότι όταν πρόκειται για τη στρατηγική της οργάνωσής μας, “ακολουθούμε το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής στην Ευρώπη”, ενώ περιέγραψε το ακροδεξιό κόμμα ως μία από τις «πρωτοποριακές εθνικιστικές οργανώσεις στον κόσμο».
 
Ο Matthew Heimback, 26 ετών, έγινε γρήγορα γνωστός από διαδηλώσεις φυλετιστών, αφού εργάστηκε για εβδομάδες για να βοηθήσει στην προώθηση της οργάνωσης Unite the Right (Ενώστε τη Δεξιά) στο Σάρλοτσβιλ.
 

Το προφίλ του «υπερασπιστή»
 

Στις 6 Αυγούστου η εφημερίδα της Χρυσης Αυγής δημοσίευσε ένα κολακευτικό πορτρέτο του Μάθιου Χάιμπαχ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «ο αμερικανικός νότος εξακολουθεί να αντιστέκεται». Στη συνέντευξη, ο Χάιμπαχ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ευρωπαίοι επανακτούν την ταυτότητά τους», μετά από χρόνια που ήταν θύματα τρομοκρατίας και ενοχοποιούνταν για κάθε κακό.

«Τώρα το κλίμα αντιστρέφεται. Στην Ελλάδα του Μιχαλολιάκου, στη Ρωσία του Πούτιν και στην Αμερική του Τραμπ, οι άνθρωποι επιλέγουν ηγέτες που θα τους δώσουν ελπίδα».
 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα keeptalkinggreece.com, ο ίδιος πιστεύει ότι «η λευκή γενοκτονία» υπάρχει κίνδυνος να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρεί την ποικιλομορφία της Αμερικής ως απειλή και πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να χωρίζεται σε έθνη-κράτη, όπου κάθε φυλή θα έχει τη δική της αυτόνομη περιοχή.
 
Αυτός και η ομάδα του είναι επίσης αντισημίτες και πιστεύουν ότι μια «εβραϊκή δομή εξουσίας» ελέγχει τον κόσμο. Αρνούνται το Ολοκαύτωμα, θαυμάζουν τον Χίτλερ και τον ηγέτη της Ku Klux Klan, Ντέιβιντ Ντιουκ.
 
Ο Χάιμπαχ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ένα σημαντικό γεγονός που συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή και οδήγησε στο θάνατο της Χέδερ Χάιερ, 32 ετών, στο Σάρλοτσβιλ, η οποία σκοτώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε αντιρατσιστική συγκέντρωση.
 

Στήριξη από τους χρυσαυγίτες

 
Σε μια δήλωση  τους οι χρυσαυγίτες επαίνεσαν το περιστατικό στο Σάρλοτσβιλ χαρακτηρίζοντάς το ως μια «Δυναμική πορεία Αμερικανών Πατριωτών ενάντια στη λαθρομετανάστευση». 
 
«πάνοπλοι αναρχοαριστεριστές επιτέθηκαν στην ειρηνική διαδήλωση των Αμερικανών Πατριωτών, η εξέλιξη όμως των γεγονότων δεν ήταν αυτή που περίμεναν», ανέφεραν.