Ως το μόνο «σκοτεινό διάλειμμα» της χώρας χαρακτήρισε την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για εποχή «κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός». Κατά την ομιλία του στο Ζάππειο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, έκανε λόγο για περίοδο κατά την οποία «η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό» και ισχυρίστηκε ότι «και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία, μαζί με το διπλό, αντιευρωπαϊκό αντιδημοκρατικό ψέμα. Τόσο αυτό με τον αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το προσωπείο του φασισμού και του μίσους».

«Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική», υποστήριξε επίσης ο Πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο που να μην ευεργετήθηκε με κάποιον τρόπο από την ένταξη στην Ένωση. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης και υποστήριξε επίσης ότι «η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης».

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια εμπρηστική και διχαστική ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Δε μας ξαφνιάζει, τόσος είναι» αντέτεινε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα του προτείναμε όμως τον όρο “προοδευτικές δυνάμεις” και “λαϊκισμό” να μην τον ξαναπιάσει στο στόμα του, αυτός που προεκλογικά ντύθηκε Μακεδονομάχος και οργάνωνε συλλαλητήρια μίσους και διχασμού ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν μιλήσει για λαϊκισμό ας κοιτάξει στον καθρέφτη του και ας εξηγήσει σε όλους αυτούς τους πολίτες που εξαπάτησε προεκλογικά, γιατί σήμερα τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν τολμά να ψελλίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας» κατέληξε η αξιωματική αντιπολίτευση.