Έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου στην Ουγγαρία, όταν απέκτησε πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών στην Βουλή, και σχεδόν πέντε μήνες μετά την αδιαμφισβήτητη επικράτησή του στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να υπολογίζει με νέο εκλογικό του "θρίαμβο" κατά τις ουγγρικές δημοτικές εκλογές μεθαύριο Κυριακή
Ουγγαρία: Προς νέα σαρωτική επικράτηση ο Ορμπάν
Έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου στην Ουγγαρία, όταν απέκτησε πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών στην Βουλή, και σχεδόν πέντε μήνες μετά την αδιαμφισβήτητη επικράτησή του στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να υπολογίζει με νέο εκλογικό του "θρίαμβο" κατά τις ουγγρικές δημοτικές εκλογές μεθαύριο Κυριακή
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές αυτές η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών αναμένεται να αυξήσει την υπεροχή της έως και στο 60%, από 45% στις βουλευτικές εκλογές, που – χάρη στον “κομμένο και ραμμένο στα μέτρα” του πρωθυπουργού εκλογικό νόμο – της ξανάδωσε πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.
Πριν από τέσσερα χρόνια, το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν ήταν και τότε ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών, ενώ τώρα φαίνεται ότι θα κατακτήσει και τους τελευταίους, ελάχιστους σοσιαλιστικής απόχρωσης δήμους στη χώρα, όπως επίσης για δεύτερη συνεχή φορά την ίδια τη Βουδαπέστη, η οποία το 2010 είχε περάσει σε δεξιά διακυβέρνηση για πρώτη φορά μετά τις αλλαγές του 1989.
Υποψήφιος του κόμματος του πρωθυπουργού στην ουγγρική πρωτεύουσα είναι ο σημερινός της δήμαρχος Ίστβαν Ταρλός, νικητής των δημοτικών εκλογών του 2010, με αντίπαλο τον Λάγιος Μπόκρος, ο οποίος ως πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Γκιούλα Χορν (1994-1998) θεωρείται αρχιτέκτονας των πρώτων κοινωνικών περικοπών στην μεταπολιτευτική Ουγγαρία.
Στην υποψηφιότητα του Μπόκρος, που ηγείται του μικρού συντηρητικού φιλελεύθερου κόμματος “Κίνημα για μια σύγχρονη Ουγγαρία”, τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές, καθώς διαπίστωσαν ότι ο αρχικός τους υποψήφιος, ο πολιτικά άπειρος γιατρός Φέρεντς Φαλούς, υστερούσε πολύ έναντι του στις δημοσκοπήσεις, έστω και αν και ο ίδιος ο Μπόκρος δεν υπερβαίνει σε αυτές το 20%.
Οι διαρκείς πολύμηνες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους δεν επέτρεψαν στα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης να συνεννοηθούν για κοινούς υποψηφίους, ειδικότερα στη Βουδαπέστη, όπου διχασμένο στο εσωτερικό του για την υποψηφιότητα Μπόκρος ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή το άλλοτε πανίσχυρο Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο, όπως και πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, παραμένει σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Η κομματική του οργάνωση στη Βουδαπέστη υποστήριξε την υποψηφιότητα Μπόκρος τη στιγμή που η κεντρική ηγεσία τον απέρριπτε, με το νέο αρχηγό του κόμματος Γιόζεφ Τομπίας να έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, από τα κομματικά χρέη, τις φημολογούμενες επικείμενες απολύσεις από τον κομματικό οργανισμό, μέχρι το ενδεχόμενο πώλησης των κεντρικών γραφείων του.
Οι Ούγγροι Σοσιαλιστές εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις να έχουν παραγκωνιστεί στην τρίτη θέση από το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, το οποίο αναμένεται να εξέλθει ιδιαίτερα ενισχυμένο από την μεθαυριανή εκλογική αναμέτρηση, κατακτώντας 20 έως και 30 δήμους, από δώδεκα την προηγούμενη τετραετία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 56%, το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ 17%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 16%, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (υπό τον πρώην πρωθυπουργό Φέρεντς Τζιούρτσιανι αποσχίστηκε από τους Σοσιαλιστές) 4%, ενώ επίσης στο 4% φέρεται να είναι το ποσοστό του κόμματος των Οικολόγων-Εναλλακτικών “Για μια άλλη πολιτική”, και στο 3% το ποσοστό του κόμματος Μαζί-Διάλογος για την Ουγγαρία με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπάιναϊ.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού