Αρχική μείωση παρατηρήθηκε στα καταγεγραμμένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Καθώς όμως οι οικογένειες επέστρεψαν στα σπίτια τους ή εγκαταστάθηκαν σε νέα, τα κρούσματα αυξήθηκαν δραματικά, σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής αστυνομίας.

Ειδικότερα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, στα καταγεγραμμένα κρούσματα παρατηρήθηκε αύξηση 51% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Το προηγούμενο ρεκόρ ταχείας αύξησης ήταν το 2020, το οποίο οι ειδικοί είχαν συνδέσει με το lockdown πανδημίας. Τα τωρινά ποσοστά είναι πάνω από ένα τρίτο υψηλότερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις περισσότερων από δώδεκα αξιωματούχων και ειδικών που εργάζονται στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας στο Reuters, η αύξηση είναι αποτέλεσμα του αυξανόμενου άγχους, της οικονομικής δυσπραγίας, της ανεργίας και του τραύματος που σχετίζεται με τον πόλεμο. «Η αύξηση οφείλεται σε ψυχολογική ένταση και λόγω πολλών δυσκολιών. Οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα», δήλωσε η επίτροπος της Ουκρανίας για την πολιτική των φύλων, Κατερίνα Λεβτσένκο, σε συνέντευξή της στο μέσο.

Η αστυνομία κατέγραψε 349.355 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023, σε σύγκριση με 231.244 την ίδια περίοδο το 2022 και 190.277 το πρώτο πεντάμηνο του 2021, έδειξαν τα στοιχεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα θύματα είναι γυναίκες.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς και τους επαγγελματίες στον τομέα είπαν στο Reuters ότι φοβούνται ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και θα διαρκέσει πολύ μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Η πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία, όπου βρέθηκε η 34χρονη Liubov Borniakova στο σπίτι της με πάνω της 75 μώλωπες, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, έχει γίνει σημείο διέλευσης ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις κατεχόμενες περιοχές και «κουβαλούν» μαζί τους τις βιαιότητες του πολέμου.

Ο σύζυγός της Liubov Borniakova , Yakov Borniakov, αφού εγακτέλειψε τον στρατό και επέστρεψε, ήταν επί ένα μήνο κλεισμένος στο διαμέρισμά τους, μεθούσε και ξυλοκοπούσε τη σύζυγό του κατά τις δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό της, δήλωσαν μια θεία και ένας γείτονας στο Reuters.

Τον Σεπτέμβριο άνοιξε ένα κέντρο ανακούφισης, σε συνεργασία του κράτους και του Ταμείου Πληθυσμών των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA), για επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο έχει παράσχει υποστήριξη σε 800 άτομα, κυρίως γυναίκες, από τα μέσα Μαΐου.

Από αυτόν τον αριθμό, μόνο περίπου το 35% υπέβαλε καταγγελίες στην αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις ενός υπαλλήλου του κέντρου στο Reuters – υποδηλώνοντας, όπως λένε ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου, ότι η ενδοοικογενειακή βία θα μπορούσε να είναι πιο υψηλή από τα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Η ψυχολόγος Tetyana Pogorila, η οποία εργάζεται στο κέντρο, είπε ότι, για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν στη Ντνίπρο λόγω του πολέμου, η ζωή σε ένα άγνωστο μέρος έκανε ορισμένα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να εξαρτώνται περισσότερο από τους κακοποιητές τους.

«Οι άνθρωποι φτάνουν και η οικογένεια μπορεί να μένει μαζί σε ένα δωμάτιο», είπε ο Pogorila. «Μερικοί βρίσκουν δουλειά, κάποιοι όχι και έτσι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται».

Στην παραπάνω ζοφερή κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η μείωση της κρατικής υποστήριξης στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.