Η χώρα ετοιμάζεται για τη στρατιωτική παρέλαση τον επόμενο μήνα, με αφορμή τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις πρόβες, όπου απεικονίζονται γυναίκες στρατιωτικοί φανερά κουρασμένες να παρελαύνουν φορώντας γόβες με μεσαίου ύψους χοντρά τακούνια.

«Σήμερα, για πρώτη φορά, η προπόνηση πραγματοποιείται με παπούτσια που έχουν τακούνι», ανέφερε μια δόκιμος σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας ArmiaInform. «Είναι ελαφρώς πιο δύσκολο από ό,τι με τις μπότες του στρατού, αλλά προσπαθούμε», πρόσθεσε.

Αρκετοί Ουκρανοί βουλευτές, που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, εμφανίστηκαν στο κοινοβούλιο με ζευγάρια παπούτσια και ενθάρρυναν τον υπουργό Άμυνας να φορέσει ψηλά τακούνια στην παρέλαση.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο ηλίθια, επιβλαβή ιδέα», δήλωσε η βουλευτής Inna Sovsun, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία.

Η Olena Kondratyuk, αναπληρώτρια πρόεδρος του κοινοβουλίου, είπε ότι οι αρχές πρέπει να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τον «εξευτελισμό» των γυναικών και να διεξαγάγουν έρευνα. Η Kondratyuk επεσήμανε ακόμα ότι περισσότερες από 13.500 γυναίκες είχαν πολεμήσει στην τρέχουσα σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η επιλογή των υποδημάτων πυροδότησε έντονη κριτική στα social media και στο κοινοβούλιο, και οδήγησε σε κατηγορίες ότι οι γυναίκες στρατιώτες είναι θύματα σεξιστικής συμπεριφοράς. Περισσότερες από 31.000 γυναίκες υπηρετούν τώρα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων πάνω από 4.000 είναι αξιωματικοί.