Η Ρωσία αναλαμβάνει σήμερα, 1 Απριλίου, την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναν μήνα, διαδεχόμενη τη Μοζαμβίκη.

«Προτρέπω τα σημερινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποτρέψουν οποιεσδήποτε ρωσικές απόπειρες κατάχρησης της προεδρίας του», έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα προήδρευσε για τελευταία φορά στο συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2022 -τον ίδιο μήνα που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο.

«Πρωτοβουλία της ρωσικής προεδρίας θα είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Συμβούλιο (Ασφάλειας) σχετικά με την “αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ουκρανία ζήτησε τη διαγραφή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν επίσης τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το καθεστώς της ως μόνιμου μέλους.

«Μια χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στη γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Δυστυχώς η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει εφικτός διεθνής νομικός δρόμος για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα», πρόσθεσε, αποκαλώντας την προεδρία «μια θέση σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική».

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και τα κράτη της Βαλτικής το Σάββατο.