Η επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το πρόγραμμα στην επόμενη συνεδρίασή του, υπογραμμίζοντας πως η έγκρισή του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση και άλλης διεθνούς βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου δανείου 90 δισ. ευρώ από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την Σβιριντένκο, μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις «η αποστολή απλοποίησε τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί τον Νοέμβριο», αναθεωρώντας ορισμένα διαρθρωτικά ορόσημα. Τον Νοέμβριο είχε επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το νέο πρόγραμμα, με βασική προϋπόθεση την αύξηση φόρων για ατομικούς επιχειρηματίες.
Φορολογικές αλλαγές με μικρότερη εμβέλεια
Το πιο ευαίσθητο σημείο του προγράμματος αφορά τη φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση συμφώνησε στην επιβολή ΦΠΑ για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας όμως το όριο ετήσιου τζίρου στα 4 εκατ. γρίβνια (περίπου 85.000 ευρώ), από 1 εκατ. γρίβνια που προβλεπόταν αρχικά.
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις, περίπου 250.000 επιχειρηματίες θα επηρεαστούν από το μέτρο, έναντι άνω των 600.000 που προβλέπονταν στα αρχικά σχέδια. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους βουλευτές για τη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες φορολογικές παρεμβάσεις.
Επιδείνωση των προβλέψεων
Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εντατικοποιημένες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις έχουν πλήξει το ενεργειακό σύστημα και τις υποδομές, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, θέρμανσης και ύδρευσης εν μέσω χειμώνα.
Παρά τις δαπανηρές εισαγωγές ενέργειας και τη χρήση γεννητριών που επέτρεψαν σε πολλές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, αρκετές αναγκάστηκαν να μειώσουν ώρες εργασίας και παραγωγή. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026 στο 1,8% από 2%, επικαλούμενη μεγαλύτερα του αναμενομένου ενεργειακά ελλείμματα.
Η τελική έγκριση του προγράμματος από το ΔΝΤ θεωρείται κρίσιμη για τη σταθερότητα της ουκρανικής οικονομίας σε μια περίοδο παρατεταμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.