Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλι εκτίμησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της φέτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας της διάσκεψης των χωρών που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια η οποία διεξήχθη χθες Παρασκευή στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Στην προετοιμασία της συνάντησης του Ράμσταϊν κυριαρχούσε το ζήτημα του εάν η Γερμανία θα συμφωνούσε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες που τα έχουν να το κάνουν.

Τελικά, δεν λήφθηκε απόφαση για την προμήθεια Leopards την Παρασκευή, είπαν αξιωματούχοι, αν και δόθηκαν δεσμεύσεις για μεγάλες ποσότητες άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και άλλων μοντέλων αρμάτων μάχης.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για τα Leopard 2. Θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ μετά τη διάσκεψη.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εμμένουν στην απόφασή τους να μην δώσουν άρματα μάχη Abrams στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον.