Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, λόγω του αιτήματος που υπέβαλε το τελευταίο στη Ρωσία να ενταχθεί η Κριμαία στην επικράτειά της, αποσχιζόμενη από την Ουκρανία.

Την άμεση συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία ζήτησε νωρίτερα ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ενώ ανακοίνωσε και τις επαφές της μεταβατικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσία της Ουκρανίας με τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Κίεβο για ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία.
 

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Ουκρανός πρωθυπουργός κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία και «να αρχίσει πραγματικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για ειρηνική λύση».

Κάλεσε τη Ρωσία να μην υποτιμά την ουκρανική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, ενώ τόνισε πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να σταματήσει η ουκρανική κρίση.

«Η Ρωσία είναι επικίνδυνη, δεν είναι φιλική, όπως θα έχετε διαπιστώσει. Τα στρατεύματα δεν είναι λύση στον 21ο αιώνα. Τι συμβαίνει με την παγκόσμια ασφάλεια; Τρελαινόμαστε; Είναι αποδεκτό; Το ότι χωρίς λόγο μία χώρα που έχει στην κατοχή της πυρηνικά αποφασίζει να εισβάλλει σε μία άλλη, σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με την παγκόσμια ασφάλεια και το σύστημά της. Για αυτό ζητήσαμε από τη Ρωσία να σταματήσει γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι τα όριά της. Σταματήστε, παιδιά. Εσείς οι Ρώσοι θα είστε υπεύθυνοι για αυτό», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Δεν είμαστε κατά της ρωσικής κυβέρνησης, είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και θα παραμείνουμε στις αξίες μας: εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία. Αν είναι έτοιμοι να συνομιλήσουμε θα το κάνουμε και είναι ξεκάθαρο αυτό», πρόσθεσε ο Γιατσένιουκ.
 

«Η σύγκρουση αυτή δεν είναι σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Είναι μια σύγκρουση στην Ευρώπη. Και πρέπει επειγόντως, επειγόντως, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση εντός μιας ομάδας επαφών. Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια διέξοδο, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία και με τη συμμετοχή της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο Γιάτσενιουκ τόνισε, αναφερόμενος στην Κριμαία, πως αυτή ήταν και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος:

«Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση και το αποκαλούμενο δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση. Γι' αυτό καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει όσους επιθυμούν το διαμελισμό της Ουκρανίας. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι συστατικό μέρος της Ουκρανίας»

Ο Μάρτιν Σουλτς, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη στηρίζει την ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

(Πληροφορίες: Euronews, Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα)