Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καταδικάζει τις βομβαρδιστικές επιθέσεις γύρω από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές από την ομάδα του επί τόπου «ανησυχητικές», όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου. Η τοποθεσία, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παρείχε περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού VVER-1000 V-320 υδρόψυκτους αντιδραστήρες που περιέχουν Ουράνιο 235.

Οι βομβαρδισμοί γύρω από την περιοχή έχουν εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος, μόλις 500 χιλιόμετρα από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο στο Τσορνόμπιλ το 1986.

Πύραυλοι εξερράγησαν την Κυριακή γύρω από μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το εργοστάσιο και το «ειδικό κτίριο νούμερο 2», το οποίο περιείχε πυρηνικό καύσιμο.

Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν ευθύνες εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς κοντά στις εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ο ΔΟΑΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι βομβαρδισμοί γύρω από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πυρηνική καταστροφή»