«Πρόκειται για παραβιάσεις του κράτους δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο τη χρήση και τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, όπως μεταδίδει το Reuters. «Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ προστατεύεται επαρκώς», συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης συστημικές παρατυπίες στη νομοθεσία της Ουγγαρίας για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και ανεπαρκείς διασφαλίσεις έναντι συγκρούσεων συμφερόντων,

Ο Χαν είπε ότι η Επιτροπή συνιστά την αναστολή περίπου του ενός τρίτου των κονδυλίων που προβλέπονται για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, συνολικής αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα επίμαχα 7,5 δισ. ευρώ ανέρχονται στο 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2022. Οι χώρες της ΕΕ έχουν τώρα έως και τρεις μήνες για να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση.

Ο Χαν είπε ότι η τελευταία υπόσχεση της Ουγγαρίας να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της ΕΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να μεταφραστεί σε νέους νόμους και πρακτικές ενέργειες προτού καθησυχαστεί η Κομισιόν.

Ο Όρμπαν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «μαχητής της ελευθερίας» ενάντια στην κοσμοθεωρία της φιλελεύθερης Δύσης, αρνείται ότι η Ουγγαρία είναι πιο διεφθαρμένη από άλλες χώρες στην ΕΕ.