Στα άκρα εξωθούνται οι ήδη τεταμένες σχέσεις Βρυξελλών – Βουδαπέστης, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να απαγορεύσει την πρόσβαση Ευρωπαίων πολιτών, πλην των Ούγγρων, στα φθηνά καύσιμα.

Όπως σημειώνει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), σύμφωνα με την DW,  η επιδοτούμενη βενζίνη στην Ουγγαρία είναι πολύ φθηνότερη από τις γειτονικές χώρες. Με την επιδότηση η βενζίνη σούπερ (95 οκτανίων) στοιχίζει 480 φιορίνια το λίτρο, δηλαδή 1,23 ευρώ. Από χθες, Παρασκευή, αυτή η τιμή είναι διαθέσιμη μόνο για αυτοκίνητα με ουγγρικές πινακίδες. Οι υπόλοιποι οδηγοί θα πληρώνουν την αγοραία τιμή της βενζίνης, που είναι κατά 40% ακριβότερη.

Στην Αυστρία και στη Σλοβακία οι οδηγοί πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,80 ευρώ το λίτρο, στην Τσεχία και στην Ιταλία 1,87 ευρώ, στη Γερμανία 2,15 ευρώ. Έτσι, κάθε μέρα χιλιάδες οδηγοί περνούν τα ουγγρικά σύνορα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός στα βενζινάδικα.

Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η άνιση μεταχείριση ημεδαπών και πολιτών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ «θέτει το ερώτημα, κατά πόσον η Ουγγαρία παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης λόγω ιθαγένειας, που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της ΕΕ». Μάλιστα το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει όχι μόνο την άμεση, αλλά και κάθε έμμεση διάκριση με κριτήρια ιθαγένειας.